Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Jesse Schoff on Unsplash

Több száz halott kölyökkutyát találtak a kísérleti tenyésztő telepen

Óriási port kavart egy nemrég napvilágot látott nyomozás eredménye egy amerikai cégnél, ahol kísérleti célokra tenyésztenek kölyökkutyákat.

Beagle fajtájú kölyökkutyát százas nagyságbrendben az Envigo-nál kifejezetten állatkísérletekre tenyésztik. A PETA rejtett kamerás, több hétig tartó nyomozása sokkoló tényekre és bánásmódra derített fényt. Csak a vizsgálat ideje alatt 360 kiskutya lelte halálát a telepen.

A cégről tudni kell, hogy évek óta a kísérleti laboratóriumok „beagle-szállítója” és legálisan működik. Sőt, nemcsak hogy legálisan működik, de az Országos Egészségügyi Intézet (National Institutes of Health) finanszírozza.

Kegyetlen bánásmód

A vizsgálat során kiderült, hogy az állatokkal kegyetlenül bánnak és szükségtelen szenvedésnek teszik ki őket. Többször előfordult, hogy a gondozók közvetlenül a kölykök szívébe vagy a fejükbe fecskendezett szerekkel végeznek eutanáziát. Mindkét eljárás óriási fájdalmat és szenvedést okoz a kutyáknak. A szoptatós anyáknak több napig nem adtak enni, hogy tejük elapadjon, a kölyköket pedig nagynyomású fecskendőkkel etették.

A PETA által közzétett videóból az is kiderül, hogy a kutyákat rácsos aljzatú, rendkívül kényelmetlen kennelekben tartják, tápjukban különböző bogarakat találtak és több kutya súlyos betegségtől szenved, melyeket egyáltalán nem kezelnek. A karmuk túlnőtt, mely szintén fájdalmas lehet egy kutyának.

Vizsgálatot indítottak

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma vizsgálatot indított a céggel szemben, mely már régóta az állatvédők fókuszában van. A tenyésztő telepen egyszerre 5000 kutya él, a szukákat kétszer elletik egy évben. Minden hónapban nagyjából 500 kölyökkutyát adnak el állatkísérleteket végző laboratóriumoknak.

A PETA nyomázási ideje alatt 360 beagle kölyök pusztult el a gondozás hiánya, megelőzhető és gyógyítható betegségek miatt, vagy egyszerűen összenyomták egymást a szűk ketrecekben. Sajnos az a kutya sem jár jobban, aki túléli a telep borzalmait, hiszen útja biztosan egy laboratóriumba vezet, ahol még több szenvedés vár rá.

A PETA videóját itt nézhetitek meg:

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...