Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Louise Pilgaard on Unsplash

Történelmi döntés: eltörlik a lovaglást az öttusa elemei közül

Soha ilyen drasztikus változás nem történt még az öttusa és az olimpia életében, mint a lovaglás eltörlése. Az esetet a tokiói olimpia botrányba fulladt lovas jelenete előzte meg.

Az olimpiai játékok soha nem látott megreformálása történik napjainkban, a változást pedig kifejezetten állatjogi szempontok ihlették és követelik meg.  A brit Guardian több, egymástól független forrásból úgy értesült, hogy a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) vezető testülete titokban arról szavazott, hogy a lovaglás helyére másik sportág,  valószínűleg  a kerékpározás kerülhet a sportágban. Az állatvédő szervezetek máris üdvözlik a döntést, mivel ez nemcsak az állatjogi szempontból dicséretes, de az olimpikonok esélyegyenlőségét is biztosítja.

Az előzmények – Saint Boy, a lázadó?

A tokiói olimpia női versenyében a német Annika Schleu toronymagasan vezetett a lovaglás előtt, de az ötszörös világ- és háromszoros Európa-bajnok versenyző nem bírt a lovával. A belovaglást követően neki sem tudott kezdeni a pályának, sírva küzdött azért, hogy egyáltalán rábírja Saint Boyt az elindulásra. Edzője előbb bíztatta őt, és amikor odafarolt a korláthoz a ló, meg is ütötte, egyúttal hangosan arra biztatta Schleut, hogy pálcázzon erőteljesen. Az állat viszont csak hátrafelé toporgott, egyáltalán nem akart megindulni, és félő volt, hogy ugratás nélkül ér véget a próbálkozás. Saint Boy végül elkezdte a pályát, de néhány ugrás után ismét ellenszegült, így Schleu pont nélküli teljesítménnyel gyakorlatilag kiszállt a versenyből. Mind a versenyző, mind a ló szempontjából szívfacsaró és szomorú jelentenek volt tanúja az egész világ.

Az öttusa 1912 óta az olimpia fontos része

A lövészetből, úszásból, vívásból, futásból és lovaglásból álló öttusa az 1912-es olimpia óta szerepel az olimpiai versenyszámok között. A változás eddig mindössze annyi volt, hogy a sorrendet változtatták az egyes számok között. Gallai István, a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) főtitkára így reagált a hírekre:

„Mi is olvastuk a hírt, amely a mai kommunikációs eszközöknek köszönhetően futótűzként terjedt el a versenyzők, a szakemberek és a sportág hívei között. Rengetegen telefonáltak is a szövetségbe, hogy mi ebből az igazság… Mindezek mellett jövő szerdán Monacóba kell utaznom, ahova az UIPM technikai, versenyzői és edzői bizottságának néhány tagját hívták meg. Nem nehéz kitalálni, hogy a tanácskozáson az öttusa jövője lesz a téma”

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI, TheGuardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...