Saját KB bal
Saját KB jobb
Here and now, unfortunately, ends my journey on Pixabay képe a Pixabay -en.

Állatvédő szervezetek: nem igaz, hogy állatrendőrség alakult Magyarországon

159 állatvédő szervezet reagált közleményben arra a múlt heti hírre, mely szerint a Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat Egyesület állatrendőrséget hozott létre.

Az állatvédő szervezetek összefogva, egységesen reagáltak arra a hírre, melyet Fülöp Erik, a Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat Egyesület vezetője jelentett be múlt héten, miszerint állatrendőrséget hoztak létre Pest megye és Budapest területén. Az állatrendőrség elnevezés az állatvédő szervezetek véleménye szerint hamis és megtévesztő, mivel civil szervezet nem hozhat létre állatrendőrséget. A rendőrség egy állami szervezet, civileknek nincs semmilyen hatósági hatóköre.

Nem alakult állatrendőrség

Az állatvédő szervezetek fontosnak tartják, hogy mindenki tisztán és tisztességesen legyen tájékoztatva arról, hogy Magyarországon nem alakult állatrendőrség, nincs új hatóság, egy új állatvédő szervezet alakult „csupán”. Ez a szervezet – bár állatrendőrségnek nevezi magát – nem járhat el hivatalosan, nem rendelkezik hatósági jogkörrel, nem bírságolhat és nem büntethet. Céljaik és tevékenységük megegyezik az állatvédő szervezetek zömének alap céljaival és tevékenységével.

Ezidáig több mint 150 állatvédő szervezet csatlakozott a közleményhez, melyet változtatás nélkül közlünk:

ÁLLATVÉDŐ SZERVEZETEK KÖZÖS KÖZLEMÉNYE:

Létezik-e Állatrendőrség Magyarországon?

A sajtóban megjelent hírre – miszerint Budapestnek és Pest megyének Állatrendőrsége lesz – szeretnénk közösen, már évek óta működő állatvédő szervezetek, reagálni.

Magyarországon a civil szervezetek és állatbarát magánszemélyek szélmalomharcot vívnak nap mint nap. A menhelyek teltházzal üzemelnek, a kóbor állat állomány a felelőtlen állattartás és az ivartalanítás hiánya miatt folyamatosan növekszik, ahogyan nagy számú állatkínzással és rossz tartással is szembesülnek az állatmentők, állatvédők mindennap, minden órában.

Állami támogatás, ha van is nagy ritkán, csepp a tengerben. Sokan gondolkodnak azon, hogy nem folytatják tovább, mert beleőrülnek a szélmalomharcba. Az állatmentést ma adományokból és az emberek összefogásából finanszírozzák, azonban olyan mértékű feladattal kell szembenézniük az állatvédő szervezeteknek, amelyre ezek a források nem elegendőek. Erőn felül teljesítenek az állatmentők, a legtöbben munka mellett, a végletekig túlhajszolva magukat.

A hatóságok együttműködése folyamatosan javul az állatvédelem terén, azonban még vannak bőven hiányosságok. Az állatkínzók, ha az ügy eljut a bíróságig, legtöbbször egy ejnye-bejnyével megússzák. Érthető tehát az igény a fellépésre, és hogy mindenki egy átütő változásra számít, és minden pozitív hírnek nagyon örül. Az állatrendőrség, mint egy speciális hatósági szervezet létrehozásának igénye is régóta foglalkoztatja a közvéleményt, látva az állatok szenvedéseit és szomorú körülményeit.

Egy frissen megalakult szervezet sajtótájékoztatón jelentette be, hogy teszt jelleggel Budapesten és Pest megyében elindítja az állatrendőrséget, a sajtó több cikkben ezt meg is jelenítette. Szeretnénk, ha tisztán látna minden állampolgár, minden állatbarát. Civil szervezet nem hozhat létre állatrendőrséget. A rendőrség egy állami szervezet, és a civileknek nincs semmilyen hatósági, állam által adott hatásköre. A sajtótájékoztatón elhangzott és a sajtóban megjelent kijelentés, miszerint állatrendőrség alakul, megtévesztő, hamis.

Az említett szervezet nem rendelkezik hatósági jogkörrel, nem járhat el hivatalosan, nem bírságolhat és nem büntethet. A céljaik, amelyeket megfogalmaztak – állatmentésekben való részvétel, a mentett állatok elhelyezéséről és ellátásáról való gondoskodás, a kóborállat-állomány csökkentése érdekében ivartalanítási akciók végrehajtása, edukációs kampányokat tartása, hatóságokkal való együttműködés, állatok tartási körülményeinek ellenőrzése – szinte minden állatvédő szervezetnél alap, ez célja és a tevékenysége.

A tisztánlátás okán tehát: nem alakult állatrendőrség, nincsen új hatóság, a hír az, hogy egy új állatvédő szervezet alakult.

Magyarországon minden segítő kéz elkél, az állatvédelem új civil szereplőjének kívánunk erőt és kitartást a FELELŐS munkájukhoz.

Közösen szeretnénk felhívni a figyelmet, mennyire fontos, hogy a támogatók maguk is győződjenek meg egy-egy támogatandó szervezet valós tevékenységéről, felelős és átlátható működéséről.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: FB/NoéÁllatotthon

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...