Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Sasha Sashina on Unsplash

Először indult büntetőeljárás Indonéziában kutyahús kereskedelem miatt

Állatvédelmi szempontból történelmi jelentőségű büntetőeljárás indult Indonéziában kutyahús kereskedelem miatt. Eddig még soha nem történt hasonló az országban.

A büntetőeljárást egy férfivel szemben indították a hatóságok, miután egy ellenőrzés során húskereskedelemre szánt kutyákat találtak a teherautóján. A férfi  összesen 78 kutyát szállított emberi fogyasztásra szánt leölésre és feldolgozásra. A kutyák közül csak 62 élte túl a szállítást, hiába léptek közbe a hatóságok még a célállomás előtt. A kutyahús kereskedelem felszámolása ezzel a gyakorlatban is elkezdődött az országban.

Példátlan büntetés

Indonéziában még soha nem indult ehhez hasonló büntetőeljárás és nem vontak még felelősségre senkit hasonló cselekedet miatt. Éppen ezért példaértékű és precedens az ítélet, mely szerint a férfinek 10 hónapra börtönbe kell vonulnia és tízezer dollár bírságot kell fizetnie. Indonéziában egy ideje már hatályban van az a törvény, mely tiltja a kutyahús kereskedelmét. Sokáig tartott a folyamat, és civil szervezetek fáradhatatlan kampányának köszönhetően sikerült csak elfogadtatni. Azonban a törvényt eddig még egyszer sem alkalmazták.

Precedens lehet

Az állatvédő szervezetek egyöntetűen úgy vélik, ez egy nagyon fontos mérföldkő a témában, és hatékonyan riaszthatja el az illegális kutyahús kereskedelemmel foglalkozó embereket a tevékenységük folytatásától. A civilek szerint a kutyahús kereskedelem a gyakorlatban rengeteg szenvedést okoz az állatoknak. A kereskedők összeszedik a kóbor kutyákat az utcákról, de gyakran megesik, hogy gazdás állatokat lopnak el, majd szűk ketrecekbe zsúfolják őket, és embertelen körülmények között szállítják hosszú órákon át a vágóhídig. Ahol aztán kíméletlenül és fájdalmasan leölik őket. A leölést gyakran bántalmazás, kivéreztetés előzi meg.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...