Saját KB bal
Saját KB jobb

Allergiás reakció az oltást követően – Mit tegyek és mit ne?

A kötelező védőoltások a legtöbb kutya számára nem okoznak semmilyen látható egészségügyi következményt. Az esetek egy részében előfordulhat levertség, láz vagy hőemelkedés, hányás, hasmenés és egyéb enyhe tünetek. A kutyák egy része azonban nem ilyen szerencsés. Ők az oltást követően allergiás reakciót mutatnak, mely enyhe tünetektől egészen a súlyos anafilaxiás reakcióig terjedhet.

Mit tehetünk ilyenkor és mi az, amit semmiképpen se?

A legfontosabb, hogy allergiás reakció esetén azonnal induljunk az állatorvoshoz! Ő a megfelelő gyógyszereket (antihisztamin, szteroidok, kalcium stb.) vénásan tudja beadni, így a lehető leggyorsabban hatni tudnak. Az allergiás reakció nem gyerekjáték, minden perc számít!

A mielőbbi cselekvéshez fontos, hogy felismerjük a tüneteket.

Az allergiás reakció tünetei:

A bőr érintettsége esetén:

  • viszketés (a kutya vakaródzik, rágja a végtagokat, rázza a fejét stb.)
  • ödéma – a nyálkahártyák megduzzadása a szem körül, a szájban, az orron
  • „csalánkiütés” – a bőr alatt dudorok jelennek meg (a felszabaduló hisztamin helyi ödémát okoz, ez kisebb-nagyobb dudorokat idéz elő – az alábbi videóban képeken látható)
  • pirosság – a bőr kipirosodik, égő vörös és forró lesz

A belső hámszövet érintettsége esetén ugyanezek a tünetek a belső szervek (pl. nyelőcső, légcső) borító hámszövetben jelentkeznek. Ez akár életveszélyes állapotot is hamar előidézhet, mivel a feldagadó, ödémásodó belső szövet elzárhatja a levegő útját.

Fontos tehát a gyors beavatkozás, amely életet menthet.

Mikor jelentkeznek a tünetek?

A tünetek az oltás beadását követően pár percen belül, de akár fél – egy órával is jelentkezhetnek. Ezért érdemes a kutyánkat figyelni az oltást követő órákban. Tartózkodjunk olyan helyen, ahonnan gyorsan vissza tudunk menni az állatorvoshoz. Ha allergiás reakciót mutat a kutyánk, azonnal értesítsük az állatorvost és induljunk.

Mit ne tegyünk?

Ne hagyjuk a kutyánkat egyedül az oltás utáni pár órában. Az allergiás reakció a kutya élete során bármikor kialakulhat. Lehet, hogy eddig minden rendben volt, és soha nem volt probléma az oltás után. Ez nem garantálja, hogy most sem lesz. Bár az allergiás reakciók előfordulása nem gyakori, jobb félni, mint megijedni.

Ha a kutyánk allergiás (ez igaz nem csak az oltás utáni, hanem pl. a méhcsípés vagy bármi más okozta allergiára) ne próbáljuk otthon kezelni, hacsak az állatorvos kifejezetten nem mondja. Ne keresgéljünk tippeket közösségi média csoportokban vagy az interneten. Ahogy fentebb is írtuk, egy komoly allergiás reakció esetén nincs időnk. Mielőbb profi beavatkozásra van szükség. Azt pedig, hogy mennyire komoly a reakció, szintén ne próbáljuk magunk eldönteni. A folyamat akár a testen belül is elindulhat, ilyenkor mindenképpen mielőbb állatorvosi beavatkozásra van szükség.

Ne adjunk humán kalcium készítményt a kutyánknak (kivéve az állatorvosi praxisban is engedélyezett, egyébként vényköteles szerek), mert ezek édesítőszert és egyéb káros anyagokat tartalmazhatnak, illetve nem olyan a felszívódásuk, amely egy allergiás reakció esetén megfelelő lenne.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.petmd.com/dog/care/evr_dg_vaccination_reactions; Kép: Photo by Bruno Cervera from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...