Saját KB bal
Saját KB jobb

Az új kutyatörvény napi két sétára kötelezi a gazdikat Németországban

Németországban minden eddiginél szigorúbb állatvédelmi szabályozás fog életbe lépni jövőre, mely a kutyák mentális egészségére helyezi a hangsúlyt.

Egy felelős kutyatartó pontosan tudja, hogy nem elég a kutya legalapvetőbb fizikai szükségleteit kielégíteni.  A kutyák szociális, érző, gondolkodó lények, nem elegendő csupán az ételt és a helyet biztosítani, ahol elvégezhetik a dolgukat. Fajtájától és korától függően nagyon fontos a rendszeres fizikai aktivitás, a lemozgatás és a szocializáció. Erre helyezte a hangsúlyt az új kutyatörvény Németországban, mely a napokban került nyilvánosságra.

Törvénybe iktatva a mentális egészség megőrzése

Egy kutya számára a megfelelő napi séta nem csak a szükséges dolgok végzésével, hanem rengeteg ingerrel, tapasztalattal és feldolgozandó információval jár.  Kifejezetten fontos a mentális egészség megőrzéséhez a szaglászás és a fajtársakkal való találkozás.

Ezzel a szükségletükkel, és a gazdik ilyen irányú felelősségével azonban eddig egyetlen állatvédelmi törvény sem foglalkozott komolyabban. Most azonban a német mezőgazdasági miniszter, Julia Klöckner egy olyan új törvényt jelentett be, mely többek között kötelezővé teszi a gazdik számára a napi két hosszú, legalább egy órás sétáltatást.  A német statisztikák szerint jelenleg 9,4 millió kutya él úgy, hogy nincs eléggé lemozgatva éppen ezért nem éri elegendő fizikai és mentális inger. Ez pedig ugyanannyira hozzátartozik a kutyák jólétének biztosításához, mint az alap fizikai szükségletek biztosítása.

További fontos rendelkezések

A jövőre életbe lépő törvény nem csak a séták számát és hosszát szabályozza.  Tilos lesz a kutyákat láncon és ketrecben tartani, valamint hosszú időre egyedül otthon hagyni. Jelen állás szerint a tartományi hatóságok fognak felelni a szabályok betartatásáért. A törvény bejelentése nem aratott osztatlan sikert a kutyatartók körében.  Egyelőre elképzelés sincs, hogyan lehetne betartatni és ellenőrizni a kutyás háztartásokat de további kérdések is felmerültek.  Nyári melegben például nem feltétlenül tesz jót a kutyának egy hosszú séta, illetve idős, beteg kutyák pedig egyáltalán nem biztos, hogy igénylik a napi két óra mozgást.

Összességében az irány és a célkitűzés teljesen új lehetőségeket nyit meg az állatvédelemben és a gazdik edukációjában. Azonban a legjobb törvény sem éri el a hatását, ha a részletek kidolgozásának hiánya miatt nem betartható, vagy nem ellenőrizhető.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuardian

Cover: Unsplash

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...