Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Andrew Pons on Unsplash

Dübörög a gazdijogsi, a képzések azonnal beteltek

A gazdijogsi képzés szeptember végén indult el Magyarországon, a sikere pedig azt mutatja, óriási szükség van az ilyen jellegű edukációra.

Közel 2600-an regisztráltak eddig Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) gazdioktató programjára, melynek fókuszában a felelős és megfelelő állattartás áll. A jelenléti, ingyenes képzések szinte azonnal beteltek, a gazdijogsi honlapnak naponta több ezer látogatója van.

Gyerekkorban kell kezdeni a felelős állattartás oktatását

A programmal kapcsolatban október 18-án tartott sajtótájékoztatót a Nébih, ahol Ovádi Péter, a Nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos is részt vett. Kiemelte, hogy a gazdijogsi program népszerűsége azt igazolja, hogy Magyarországon sokakat érdekel a felelős állattartás, amelyre már gyerekkorban el lehet kezdeni a felkészülést. Ovádi szerint a gazdijogsi program képzései nagyban hozzájárulhatnak ahhoz a célkitűzéshez, hogy hazánk 5 éven belül Európa élmezőnyébe kerüljön az állatvédelem területén.

Az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) rektora szerint is sokat fejlődött az állatvédelem Magyarországon. Az év elején megalakult az intézmény Állatvédelmi Jogi, Elemző- és Módszertani Központja (ÁTE Állatvédelmi Központ), októberben pedig az egyetem mellett 14 szervezet aláírásával létrejött az Állatvédelmi kódex.  Sótonyi Péter azt is elmondta, hogy a gazdijogsi képzéseket idővel szeretnék más állatokra is kiterjeszteni, de egyelőre a kutyatartók vannak fókuszban.

Az állattartó felelőssége a megfelelő gondoskodás

A gazdijogsi.hu oldalon olvasható tájékoztatás szerint az állattartók felelőssége, hogy a kutyájukról megfelelően gondoskodjanak, és ezzel ne okozzanak kellemetlenséget másoknak. A gazdijogsi program tananyagát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal állította össze. A jelenléti oktatás az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának segítségével jött létre, de az anatómiai-élettani ismereteket, a kutya viselkedését és a jogszabályokat is felölelő tananyagot online képzésben is el lehet sajátítani.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI, gazdijogsi

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...