Saját KB bal
Saját KB jobb

Madárbarát szeptember

A szeptember a madarak szempontjából rendkívül mozgalmas őszi időszak kezdete. A hazánkban költő gólyák és fecskék útra kelnek, hogy melegebb éghajlaton töltsék a telet, míg a nálunk telelő darvak már elkezdenek megérkezni. Nem kell azonban messzire mennünk, elég csak kimenni a kertünkbe vagy az erkélyre, hogy közelről is szemlélhessük a tollas népet. Szeptember ráadásul a madárbarát kert szempontjából is kiemelt időszak.

Hamarosan újra nézhető lesz a Vadlúd LIVE a tatai Öreg-tavon.

A közelünkben élő madarakat egész éven át segíthetjük etetéssel, itatással valamint fészekodúk létesítésével. Ezzel nem csak nekik, hanem a természet egészének is segítünk a sokszínűség fenntartásában. A madárbarát kert ugyanis természetbarát kert. Pár hónapos odafigyeléssel nem ritka, hogy nem csak énekes madarakat vonzunk, de a sünök, mókusok is megjelennek.

Lényeges azonban, hogy a madárbarát kert folyamatos gondoskodást igényel. Csak akkor vágjunk bele, ha éven át folyamatosan és rendszeresen gondoskodni tudunk a kertünk kis lakóiról.

A teendők szervezésében segít a Magyar Madártani Egyesület madárbarát kalendáriuma, illetve az ehhez kapcsolódó információk és gyakorlati tanácsok gyűjteménye.

Madárbarát szeptember a kertben, az erkélyen

Szeptember az elérhető élelemforrások mennyisége mind a rovarevő, mind pedig a magevő madarak számára csökkenni kezd, ezért itt az ideje az etetők kihelyezésének és rendszeres feltöltésének. Ilyenkor még nem kell a zsíros falatokat kitenni, az alma, a zabpehely és a napraforgómag tökéletes.

Az őszi hónapok az odúk kihelyezésére is a leginkább megfelelőek. A madarak az odúkat ugyanis nem csak költésre (tavaszi-nyári időszak), de a hidegebb hónapokban éjszakai menedékként is használják. 

Az odúk kihelyezésére szinte bárhol kínálkozik lehetőség. Érdemes átnézni az erre vonatkozó információkat az MME honlapján. Innen pontos tájékoztatást kapunk és kiválaszthatjuk, hogy kertünk, lakókörnyezetünk milyen odúk kihelyezésére alkalmas.

A kertünk madarait nem csak a megfelelő odúkkal és etetéssel segíthetjük, hanem a kert kialakításával is. Az őszi kerti munkák előtt gondoljunk a madarakra is, és madárbarát szempontból is mérlegeljük a sövény vagy a cserjék visszametszését, a bogyós gyümölcsöt termő fák ágainak levágását. A túlságosan felnyírt, nem kellően széles bokrok, bokrosok ugyanis nem alkalmasak a madarak, különösen
a talajközelben költő fajok fészeképítésére.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület – https://www.mme.hu/ ; Kép: Photo by Gordon Bishop from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...