Saját KB bal
Saját KB jobb
Diana Parkhouse képe a Pixabay -en.

Vigyázzunk a szarvasokra az úton, kezdődik a szarvasbőgés

Augusztus végétől november közepéig fokozottan figyeljünk a szarvasokra az utakon, ez idő alatt számítani kell a gyakoribb megjelenésükre.

Az utakon várható szarvasveszélyre hívja fel a figyelmet a rendőrség a Facebook oldalukon és közleményükben. A szarvasok fokozott megjelenése az erdős, ligetes útszakaszokon a szarvasbőgésnek köszönhető, mely augusztus végén kezdődik és nagyjából november közepéig tart.

Miért bőgnek a szarvasok?

A szarvasbőgés a gímszarvas párzási időszakát jelenti. A szarvasbika jellegzetes hangja egyrészt a teheneket hívogatja, másrészt jelzi a többi bikának, hogy ki a területen az uralkodó, legerősebb hím. Az adott területen így jelzi a gímszarvas a többi bikának a tehenek feletti szaporodási jogát. A bőgés már maga egyfajta versengés a bikák között, sok információt megtudnak egymásról, riválisaikról. Például a testi erejükről, pozíciójukról és bátorságukról is.

A szarvasbőgés területi megoszlása Magyarországon

A szarvasbőgés az időjárási és földrajzi viszonyoktól függően először az ország nyugati részein kezdődik, Somogy, Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében, és folyamatosan északi, észak-keleti irányba haladva a zempléni tájegységek gímszarvasai zárják a sort. A fokozott balesetveszélyt az okozza, hogy ilyenkor az állatok jóval aktívabbak, csökken a veszélyérzetük és könnyen kiszaladnak az úttestre. A rendőrség közlése szerint a szarvasok mozgása szeles időben alábbhagy, de alkonyatkor valamint hidegebb időjárás esetén mozgékonyabbak lesznek.

A szarvas gázolás következményei

A vadbalesetek sajnos nagyon súlyos következményekkel járhatnak, nemcsak a vadállat sérülhet meg, hanem az autó vezetője és utasai is. Egyetlen módja az elkerülésnek, ha a fent említett időszakokban és területeken sokkal körültekintőbben, lassabban vezetünk. Ha egy vadállatot látunk magunk előtt az úton, mindenképpen le kell lassítani, mert a mozgásuk, reakciójuk kiszámíthatatlan. Számítani lehet megugrásukra, gyors vágtázásukra, hirtelen irányváltásukra, és arra is, hogy többen vannak a környéken.

Fontos tudni azt is, hogy ha mégis megtörténik a baleset, a vadhoz nem szabad hozzányúlni. Ne kezdjük el eltávolítani, lehúzni az útról, mert ha még életben van agancsával,  harapásával vagy rúgásával komoly sérülést okozhat.  Baleset esetén a 112-es segélyhívót kell hívni és meg kell várni a rendőri intézkedést. A rendőrség azt is kiemelte, hogy az elpusztult vadállatot nem szabad a helyszínről elszállítani, az a helyi vadásztársaság tulajdonának számít, elvitele lopásnak minősül.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI, Facebook/MagyarRendőrség

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...