Saját KB bal
Saját KB jobb

Kiska, a világ legmagányosabb orkája

Egy kanadai delfináriumban élő Kiska nevű orka kiszabadításáért indítottak aláírásgyűjtést állatjogi aktivisták.

A delfináriumok mögött rejlő szomorú és kegyetlen valóságról egyre több leleplező cikk és videó jelenik meg a médiákban. Mi is sokszor írtunk már arról, mi zajlik az egyik leglátványosabb szórakoztatóipar kulisszái mögött. A gyerekek és felnőttek számára egyaránt élvezetes és „kihagyhatatlan” szórakozás egy-egy delfinshow, bemutató. A legtöbb látogató még csak nem is sejti, hogy ezeket az állatokat már nagyon fiatal korukban elszakítják családjuktól, természetes élőhelyükhöz képest szűk és ingerszegény környezetben sínylődnek egész életükben. És ha ez nem lenne elég, még trükköket is be kell mutatniuk a tapsoló és hangos tömegnek.

Stressz egy életen át

A delfináriumokban sínylődő tengeri emlősök élete egy tragédia. Bár fizikai szenvedést a legtöbb esetben nem kell elszenvedniük (pl. verés) olyan pszichés terhelésnek vannak kitéve, hogy legtöbbjük egy idő után a depressziótól és a letargiától pusztul el.  Mindeközben az állatkertekhez hasonlóan a delfináriumok is fajtamegőrzésre és edukációra hivatkozva tartják fogságban és szerepeltetik ezeket a csodás állatokat. Szerencsére már egyre több ország kormánya komolyan veszi az állatvédők törekvéseit és nem csak a vadállatos cirkuszok zárnak be egyre több helyen, hanem a delfináriumok is.

Marineland még nyitva van

A kanadai Marineland delfinárium ellen 2021 elején indított vizsgálatot az Állatvédelmi Szolgálat, miután felmerült, hogy a rossz vízminőség miatt állatok pusztultak el. A delfinárium természetesen tagadta a vádakat.  Ezután egy korábban a Marineland parkban dolgozó férfi, Phil Demers közzétett egy videót, melyen egy Kiska nevű orka látható.  Kiska magányosan és láthatóan egykedvűen, depressziósan vegetál egy apró medencében, miután minden társa vagy meghalt, vagy másik delfináriumba költöztették.

Az aktivisták újabb és újabb vizsgálatokat követelnek a hatóságoktól, Camille Labchuk, az Animal Justice ügyvezető igazgatója úgy jellemezte Kiskát, mint „a világ legmagányosabb orkája”.  Az állatvédők azt szeretnék elérni, hogy Kiska  a Whale Sanctuary Project  tengeri emlős menhelyen élhessen tovább, természetes körülmények között, társakkal körülvéve

Ha te is szeretnéd támogatni Kiska szabadulását, ITT találod meg a petíciót.

A videót pedig itt tudod megnézni:

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...