Saját KB bal
Saját KB jobb
Jacqueline Schmid képe a Pixabay -en.

Nagy erőkkel keresik az anyját egy partra sodródott bébi orkának

A növendék orka egyetlen esélye a túlélésre, ha megtalálják az anyját .

Új-Zélandon találtak rá a napokban arra a bébi orkára, aki valószínűleg a parthoz közeli vonulás közben szakadt le anyjától és rekedt meg a parton. A vadállat mentők biztonságba helyezték az állatot, de nem tudják visszaengedni egyedül a vízbe, mert még túl fiatal ahhoz, hogy egyedül boldoguljon. A kis orkának még hónapokat kellene nőnie ahhoz, egyedül elboldoguljon az óceánban. Az anyja nélkül azonban ez nem fog menni.

Önkéntesek is segítenek

A kis orka egyetlen esélye a túlélésre, ha minél hamarabb megtalálják az anyját. Számtalan önkéntes csatlakozott a mentő egységekhez, akik megállás nélkül kutatják és figyelik a vizeket. Hajókról és a partról is keresik az anyát, egyelőre még nem sikerült a nyomára akadni.  A kis orkát Toa-nak nevezték el, mely maori nyelven harcost jelent. Nagyjából 4-6 hónapos lehet és már most 2,5 méter hosszú. Ahhoz azonban még mindig kicsi, hogy egyedül túléljen az óceánban. Az ekkora borjakat még az anyjuk eteti és óvja meg a rájuk leselkedő veszélytől.

Ideiglenes elhelyezés

A kis Toa-t jelenleg egy ideiglenes öbölben helyezték el. Mesterségesen, csövön keresztül táplálják és folyamatos felügyelet alatt áll. A mentőegység önkéntesei éjjel nappal figyelik, hogy ne sodródjon újra a partra, de az öböl területét nem hagyhatja el.  Mivel Új-Zélandon nincsenek olyan létesítmények, melyek hosszú távon gondozhatnák az orkát, így egyetlen esélye az maradt, hogy megtalálják az anyját és vele visszaengedjék az óceánba.  Egyelőre senki nem tudja megmondani, hogy erre mennyi esély van. Bár hatalmas stressz érte, egészségi állapot kielégítő.

Az orka, vagy más néven gyilkos bálna Új –Zélandon  a kritikusan veszélyeztetett fajok közé tartozik. Az egyedszám alig 100-150-re csökkent az elmúlt évtizedek alatt így a kis borjú életben maradása kiemelten fontos a környezet-és állatvédők számára.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: focusingonwildlife

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...