Saját KB bal
Saját KB jobb
Тимур Бах képe a Pixabay -en.

Lazult az USA-ban az állatkísérleteket végző laborok ellenőrzése

A napokban derült fény arra, hogy az Egyesült Államokban csökkent az állatkísérleteket végző laborok ellenőrzésének szigora és száma.

A Sicence folyóirat számolt be arról, hogy az USDA ( U.S. Department Of Agriculture), az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma még 2019-ben egy igen jelentős változtatást hajtott végre, mindezt a színfalak mögött, mindenféle híradás vagy bejelentés nélkül. Az addig átfogó és minden állatkísérleteket végző laborra kiterjedő vizsgálat helyett, ma már csak az 1100 állatokat is használó orvos-biológiai laboratóriumok egy részét ellenőrzi.

Koncentrált ellenőrzés

A változást egy egyetemi hallgató fedezte fel a Harvardon. Az intézmény Állatjogi és Politikai Klinikájának igazgatója, Katherine Meyer belső dokumentumokkal igazolta állításukat. A minisztérium egy AAALAC International nevű szervezetet bízott meg úgynevezett „koncentrált” vizsgálatokkal, mely azt jelenti, hogy nem a teljes labor állományra terjednek ki az ellenőrzések.  Meyer szerint a hiányos ellenőrzésekkel a minisztérium megsérti az állatvédelmi törvényt, hiszen így nem tudják biztosítani, hogy minden laboratórium megfeleljen a szabványoknak.

Nincs már szükség rájuk

A dokumentumokat Brett Richey, a Harvard jogi hallgatója kutatta fel és tette nyilvánossá. Szerinte az USDA már több éve hazudik a kutatólaborok ellenőrzési metódusáról és gyakorlatáról.  A közvélemény és az állatvédők egyre nagyobb számban és egyre hangosabban követelik az állatkísérleteket végző kutatólaborok bezárását. Egyes tanulmányok szerint semmi szükség az ilyen kísérletekre. Az állatok nagy részén emberi gyógyszereket tesztelnek, melyek 90 százaléka akkor is elbukik az emberi tesztelésen, ha az állati sikeres volt.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: science.org

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...