Saját KB bal
Saját KB jobb

Medve járhat Nagybörzsöny mellett

A múlt héten Diósjenőnél, most Nagybörzsöny mellett találtak feltételezhetően medve lábnyomot.

„Jelenleg éppen a medvék párzási időszaka zajlik (ami április közepétől nagyjából júliusig tart), és ilyenkor a hím medvék heteken keresztül járnak a nőstények nyomában, valamint sokkal aktívabbak napközben is.” – írja a Turista Magazin.

Bár hazánkban nincs akkora egységes erdőterület, amelyen egy medve megtelepedhetne, alkalomadtán elképzelhető, hogy medvenyomra bukkanunk. A Börzsöny és a Zemplén erdőségei ugyanis egybefüggő erdőfoltot alkotnak a határ szlovák oldalára eső erdőkkel. Itt a medvék nagyobb számban élnek, hiszen a magashegységi erdők alkalmas életteret kínálnak számunkra. A Szlovákia és Magyarország közötti „zöldhatáron” átkelve a mostani időszakban, vagy éppen a téli hidegekben nagyobb területeket bejáró medvék a hazai erdőkbe is betévedhetnek. Általában fiatal hím egyedekről van szó, akik még nem alakították ki a területüket.

Barna medve pihen az erdőben Erdélyben – wikipedia; Dénes Ferenc

„Európában korábban általánosan elterjedt volt, de napjainkra néhány magasabb hegységbe szorult vissza. Jelentős számban él az erdélyi Kárpátokban, de stabil állományai élnek Szlovéniában, Szlovákiában – például az Alacsony- és Magas-Tátrában, a Fátrában, valamint a Szlovák Paradicsomban is.

Magyarország mai területéről az 1850–1860-as években kipusztult. Az ezt követő másfél évszázadban csak egy-egy esetben fordult elő (1938 Mátraszele–Bárna; 1983 Zebegény), majd az 1990-es évek közepétől – a szlovákiai állomány gyarapodásával párhuzamosan – már történtek szórványos észlelések a Börzsönyben, az Ipoly mentén és a Bükk-vidéken is.” (wikipedia)

Mivel a hazai erdőkben nem szoktunk hozzá a ragadozók jelenlétéhez, ezért fontos, hogy kirándulás előtt felkészüljünk rá, hogy mit tegyünk, ha esetleg medve vagy farkas kerülne elénk.

Korábbi cikkünkből megtudhatod, mit tegyél, ha egy medve útját keresztezed az erdőben: A medve nem játék! Mit tegyél, ha túrázás közben medvével találkozol?

A medvék a mostani párzási időszak alatt jellemzően a szokásosnál is óvatosabbak, így nem valószínű, hogy a kijelölt turistaösvényen fényes nappal találkozhatunk velük. Érdemes azonban nyitva tartani a szemünket, hiszen akár mi is láthatunk medve lábnyomokat.

A szlovák természetvédelmi hatóság arra hívja fel a kirándulók figyelmét, hogy ilyenkor korlátozzák a természetben való tartózkodást kora reggel és szürkület után, különösen olyan helyeken, ahol sűrű az aljnövényzet és közel az élelemforrás – olvasható a magas-tatra.info oldalon.

Ha kutyával kirándulunk olyan helyen, ahol medve is járhat, fokozottan igaz, hogy tartsuk őt pórázon. Ne engedjük szabadon, különösen ne hagyjuk, hogy az ösvényről elkószáljon.

Hazánkban az alábbi területeken számíthatunk medve jelenlétére:

Salgótarján környéke:

  • Litke-Etesi-dombság
  • Karancs
  • Medves-fennsík
  • Tarnai-dombság

Börzsöny, Mátra, Bükk

Ipolyság, Ipoly-völgy

Aggteleki-karszt


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Turista Magazin; TM.hu; wikipedia; magas-tatra.info; Képek: Készítette: DenesFeri – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8467837; https://www.pexels.com/photo/animal-animal-photography-bear-big-213988/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...