Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Laura Plambeck on Unsplash

Fontos lépéseket tett Dél-Afrika a konzerv vadászat megszűnéséért

Dél-Afrikában kezdeményezték az oroszlánok fogságban történő tenyésztésének betiltását, mely a konzerv vadászat végét is jelentheti.

Dél-Afrikában jelenleg is virágzik az úgynevezett konzerv vadászat (canned hunting), az egyik legjövedelmezőbb vadászati iparág a térségben. A módszer lényege, hogy fogságban tenyésztenek oroszlánokat, leopárdokat, orrszarvúakat és egyéb ritka, olykor genetikailag manipulált vadállatokat. Ezeket az állatokat aztán elképesztő összegekért kiárusítják vadászoknak, általában online lehet foglalni és jelentkezni egy-egy trófeára.

A kiválasztott, megvásárolt egyedet a vadászat napján kihajtják egy nagy zárt területre, ahol a vadász kilőheti. A módszer etikátlanságát jól jellemzi, hogy egyrészt a vadállat emberhez van szokva, tehát nem kezd el ösztönösen menekülni a vadász elől, másrészt a „vadászati területet” gondosan körbezárják, hogy a szerencsétlen állatnak esélye sem legyen menteni az életét.

A konzerv vadászat vége?

Ezt a gyakorlatot szeretné most bejezni Dél-Afrika kormánya, ahogy nyilatkozatukban kiemelték: ez az iparág etikátlansága mellett kockázatot jelent a vadon élő oroszlánpopulációk fenntartására is. Barbara Greecy, dél-afrikai környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy felkérte az illetékes bizottságot, tegyen meg minden szükséges lépést és intézkedést ahhoz, hogy Dél-Afrikában ne tenyésszenek többé fogságban oroszlánokat és szüntessék meg az ehhez kapcsolódó kereskedelmi tevékenységeket is.

Több oroszlán születik fogságban, mint a vadonban

A trófeavadászat egyik legdurvább és legetikátlanabb formája a konzerv vadászat. Azonban az elmúlt évtizedekben virágzó iparággá nőtte ki magát. Oroszlánok ezreit tenyésztik fogságban és adják el busás haszonnal trófeavadászoknak. A fogságban történő tenyésztésre azonban egy másik iparág is épül, mégpedig az illegális vadállat kereskedelem. A vadállatok bizonyos részeit, például az oroszlánok csontjait általában a keleti országok vásárolják fel, általában alapanyagnak hagyományos gyógymódjaikhoz.  Ma már évente több mint 8000 oroszlán születik fogságban Dél-Afrikában és nagyjából ennyi is esik áldozatul  vagy a vadászatnak, vagy a kereskedelemnek. Ez a szám jóval több, mint a vadon élő állatok esetében.

A környezetvédelmi miniszter azonban azt is hozzátette, hogy a vadon élő és tenyésztett oroszlánok vadászata továbbra is engedélyezett lesz, hiszen ez egy markáns turisztikai bevételforrást jelent az országnak.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: BBC 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...