Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyabarát könyvajánló – Karen Pryor: Ne lődd le a kutyát!

Karen Pryor: Ne lődd le a kutyát! A tanítás és tréning újfajta művészete (átdolgozott kiadás)

Miért mond olyan gyakran csődöt a nevelés? Miért nem tudom elérni, hogy azt tegye, amit szeretnék? Ha benned is felmerült már a kérdés, akár kutyád, gyermeked, kollégád, főnököd, házastársad vagy szüleid kapcsán, akkor Karen Pryor könyve neked szól.


Forrás: alexandra.hu

 


karen pryor
Karen Pryor – Forrás: wikipedia.

Karen Pryor, a viselkedéstudományok úttörője szerint a probléma gyökere egészen egyszerű. Miért próbálkozunk kényszerítéssel, büntetéssel, ha egyszerűen kérhetünk is? Az 1960-as években delfinek tanítása során dolgozta ki a büntetésmentes, pozitív megerősítésen alapuló technikát, amelyet azóta már a világ minden táján alkalmaznak az állatok tanítására. A módszer újszerű megközelítését azóta már a tudomány is igazolta: az elvek, melyeket Pryor megfogalmaz, a viselkedés törvényei. Ezek a törvények éppúgy uralják a viselkedésünket – az adott helyzetekre adott válaszreakciókkal együtt – mint a fizika törvényei a körülöttünk lévő világot.

Ha egy kutyát bántunk és megfélemlítünk, annak éppoly konkrét és előre kiszámítható hatása lesz a viselkedésére, mint ha egy adott tárgyat adott sebességre gyorsítva kilövünk a levegőbe.

A képzés, a tanítás elvei univerzálisak. Legyen szó kutyák neveléséről, vagy éppen arról, hogy elérjük, hogy a gyermekünk ne kiabáljon a boltban, esetleg könnyebben tanuljon meg egy verset – az elv ugyanaz. És ezzel az elvvel ismertet meg minket Karen Pryor a Ne lődd le a kutyát! című könyvben.

Teszi mindezt szórakoztató és közérthető módon, ugyanakkor a legújabb tudományos eredményekre támaszkodva, teljes alapossággal. Megismerkedhetünk a megerősítés fogalmával, a formázás technikájával, Azzal, hogy mire jó és mire nem jó a fegyelem, és hogyan szabaduljunk meg rossz szokásoktól – valamint bevezet minket a klikkeres tanítás módszerébe, úgy, hogy azt helyesen és jól tudjuk alkalmazni.

Karen Pryor Ne lődd le a kutyát! című könyve nemcsak kutyásoknak szól, de kétségtelenül sokat tanulhatunk belőle a világhoz és ezzel együtt a kutyánkhoz való hozzáállásunkról is.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Don’t Shoot the Dog!: The New Art of Teaching and Training; Kindle edition; 2020. by Karen Pryor; moly.hu; Kép: alexandra.hu; By Billpena at English Wikipedia – Transferred from en.wikipedia to Commons by Magnus Manske using CommonsHelper., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4740720; Indexkép: Photo by Samson Katt from Pexels;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...