Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

A trófeavadászok három percenként ölnek meg egy állatot

Az elmúlt évtizedben három percenként esett áldozatul egy állat trófeavadászok fegyverének. A sokkoló adatokat egy nemrég megjelent tényfeltáró könyv tartalmazza.

A trófeavadászati iparág átfogó vizsgálatáról, adatairól és kegyetlen, korrupt működéséről készült könyv szerint több mint 1,7 millió állatot öltek meg az elmúlt évtizedben trófeavadászok. Oroszlánokat, elefántokat, orrszarvúakat és egyéb veszélyeztetett fajokat.  Az állatok megöléséért pedig busás összegeket fizettek, melynek köszönhetően a trófeavadászat évi 300 millió fontos üzletággá nőtte ki magát.

Trophy Leks

Eduardo Goncalves könyve, a Trophy Leaks: Top Hunters And Industry Secrets december elején jelent meg és felkavarta az állóvizet.  A szerző hosszú, részletes és komoly oknyomozást valamint terepmunkát végzett a témában, mely egészen megdöbbentő dolgokat tárt fel. Az amerikai vadászok legújabb őrülete például, hogy alacsonyan repülő helikopterből lövik a menekülő állatokat. Részletesen beszámol arról is, hogy a dél-afrikai elnök, Cyril Ramaphosa az egyik legnagyobb nyertese a trófeavadászatnak. Nemcsak saját vadászatot szervező cége van, de külön erre a célra tenyészt különleges, mutáns állatokat. Több millió fontot keresett már tevékenységével, mindezt az ország elnökeként.

A könyv beszél az „African Big 5” díjról is, melyet csaknem 800 vadász szerzett meg egyetlen év alatt. A díjat az kapja meg, aki legalább egy oroszlánt, egy elefántot, egy leopárdot, egy orrszarvút és egy bivalyt elejtett.  Más díjakat is kiosztanak a hős vadászok között, a Safari Club International például különdíjjal jutalmazza azokat a vadászokat, akinek több mint 80 különböző faj egyedét sikerül kilőnie.

Korrupció és hamis kampányok

A szerző kitér arra is, hogy a trófeavadászat iparág legnagyobb szereplői több mint 600 ezer font értékben folytattak hamis, dezinformációs kampányt  közösségi oldalakon és több mint 1,5 millió fontot adományoztak amerikai politikusoknak kampány célokra, köztük Donald Trumpnak is.

„A trófeavadászat nem egy maroknyi beteg emberről szól, hanem egy hatalmas iparágról, mely rendkívüli hatalommal bír és az országok kormányait is manipulálja. ” Eduardo Goncalves

A könyv megjelenését és a szerző trófeavadászat betiltását célzó kampányát olyan hírességek támogatták mint Leondardo DiCaprio és Joanna Lumley.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: focusingonwildlife

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...