Saját KB bal
Saját KB jobb
Brokkoli rózsák - Wikipédia

Brokkoli – Egészséges a kutyáknak is?

Sokan szeretik, mások egyenesen irtóznak tőle. Vitathatatlan tény azonban, hogy a brokkoli rendkívül egészséges zöldségféle. Vajon a kutyáknak is jót tesz? Adható a kutyáknak brokkoli? És ha igen, milyen módon a legjobb?

Szépséges és egészséges

A brokkoli a káposztafélék közé tartozik. Közeli rokonságban áll a hozzá formában rendkívül hasonló karfiollal, de a kelbimbó, a fejes káposzta és a karalábé is hivatalosak egy nagy családi összejövetelre. Mint a káposztafélék többsége, a brokkoli is inkább lúgosító hatású zöldségféle. Hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez, csökkenti az elsavasodást. A rák megelőzésében fontos szerepe van a káposztaféléknek, különösen a zöld levelű kelféléknek, mint például a kelkáposzta, a bimbós kel vagy a fodros kel, és természetesen a brokkoli.

brokkoliTele van C-vitaminnal, amely antioxidáns hatású és támogatja az immunrendszer működését. A brokkoliban található B-vitaminok (tiamin, riboflavin, niacin és folsav) pedig az idegrendszerre vannak jó hatással. Jelentős vas- és kalciumforrás, a csontok egészsége szempontjából rendkívül hasznos.

A kutyák és a brokkoli

Szerencsére ez az egészséges szuperzöldség nem tabu a kutyák számára sem! Sőt, egy kutatás szerint a brokkoliban és más káposztafélékben található szulforafán lassítja az ízületi porckopás kialakulását. A kutyák számára gyakran nem javasolják a káposztaféléket, mivel puffasztó hatásúak, ezért a brokkoli számukra az elsődleges forrása lehet a szulforafánnak.

A magas vitamin- és ásványianyag-tartalmú zöldséget nyersen és főzve is adhatjuk a kutyánknak, bár minél magasabb hőmérsékleten és minél tovább főzzük, annál inkább veszít a C-vitamintartalmából.

Az alábbi elkészítési móddal megőrizhetjük a vitaminok nagy részét, ugyanakkor megőrizhetjük a brokkoli friss, zöld színét is. Bár a brokkolinak és a karfiolnak többnyire csak a rózsáit fogyasztjuk, a levele és a szára is ehető. Ne dobjuk ki! Krémlevesekben, főzelékekben tökéletes, és a kutyáink is szívesen megeszik.

Brokkoli egyszerűen, az egész családnak:

Mossuk meg alaposan az egész zöldséget. A leveleket egészben tépjük le, majd törjük le egyenként a rózsákat a szárról. A szárat szeleteljük vékony szeletekre. Tegyük az egészet egy nagy tálba, és öntsük nyakon 60°C-os vízzel. Fedjük le, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Az eredmény: roppanós, zöld brokkoli darabok, tele vitaminnal.

Azonnal adhatjuk is a kutyánknak, a maradékból pedig köretet, rakott brokkolit, wokban pirított ételt vagy pástétomot is készíthetünk saját magunknak.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: wikipedia; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4240673/; Képek: pexels.com; Készítette: fir0002flagstaffotos [at] gmail.comCanon 20D + Tamron 28-75mm f/2.8 – A feltöltő saját munkája, GFDL 1.2, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=246026.

 

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...