Saját KB bal
Saját KB jobb
pixabay

A kék bálnák valószínűleg megmenekültek a kihalástól a vadászati szabályozásnak köszönhetően

Több mint egy évszázaddal ezelőtt kék bálnák ezrei éltek a Déli-óceán területén, az Antarktisz közelében. A bálnavadászat azonban a hatvanas évek végére a kihalás szélére sodorta a fajt.

Az egykor tömegesen szaporodó és nagy számban jelen lévő hatalmas kék bálnák mára a kihalás szélén álló fajok között szerepelnek, egyedszámuk kritikusra csökkent az elmúlt évtizedekben. Most azonban egy kis reménysugár mutatkozik arra, hogy talán megmenekülnek a kihalás elől. Kutatók meglepően nagy számban találtak ugyanis kék bálnákat a Déli-Georgiai sziget körül.

A kutatók már lemondtak róluk

A bálnák megfigyelésére indult expedíció kutatói elsősorban nem kék bálnákat kerestek mégis 23 nap alatt 58 példányt számoltak meg útjuk során, mely óriási meglepetés volt Jennifer Jackson biológus csapatának.  Céljuk az Atlanti-óceán déli részén élő egyéb bálna populációk feltérképezése volt, így teljesen váratlanul érte őket, hogy útjuk során ilyen számban észlelték a kék bálnákat. Ez az eredmény azt sugallja, hogy a kék bálnák a kihalás széléről visszatértek Dél-Georgiába.

Mi lehet a visszatérés oka?

A kutatók egyetlen magyarázatként azt találták, hogy az 1980-as években ezen a területen is betiltották a bálnák kereskedelmi célú vadászatát. Az állatok szaporodása és egy populáció megerősödése sok időbe telik, valószínűleg a tiltást követően a kék bálnák esetében ez mostanra datálódott. Az 1990-es években az óceán déli részén csak alig több mint 2000 kék bálna élt, azóta ez a szám nagyon lassan, de folyamatosan emelkedik. A visszatérés azt is jelenti, hogy megfelelően tudnak táplálkozni, ami pedig az egészséges ökoszisztéma jele.  Az okok között az is szerepel, hogy Dél-Georgia kormánya szigorú és hatékony intézkedéseket vezetett be a bálnák védelmében, mind a halászati tevékenység korlátozását tekintve, mind pedig a partok védelmét erősítve.

Sok mindenre keresik a választ a tudósok

A kutatók abban reménykednek, hogy ez a lokális populáció növekedés a kék bálnák számának általános növekedését jelenti a világ más óceánjaiban is. Azonban jelenleg még nagyon sok mindent nem tudnak erről a különleges állatfajról. Azt sem tudják pontosan, hogy mekkora a jelenlegi egyedszám, hiszen a nyílt óceánon, ahol semmilyen halászati és turisztikai tevékenység nem folyik, nehéz észlelni és megfigyelni őket. A kutatók azonban úgy gondolják, nagyon valószínű, hogy a bálnák száma máshol is növekedésnek indult. A bálnavadászaton kívül azonban más tényezők is fenyegetik a bálnákat. A szélsőséges időjárási körülmények, az áramlatok változása, a hajók szennyezése mind-mind érzékenyen érintheti a szaporodásukat és életben maradásukat. A kutatók szerint még túl korai lenne találgatni, mi lesz a kék bálnákkal az elkövetkező évtizedekben. Azonban önmagában a számok már azt mutatják, hogy igenis hatással vannak az állatvédelmi és környezetvédelmi intézkedések egy-egy faj életére, növekedésére és sorsára.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: livekindley.co

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...