Saját KB bal
Saját KB jobb
nasa

A Déli-sark háromszor olyan gyorsan melegszik, mint a világ többi része

A globális felmelegedés legdrámaibb jelei az elmúlt évtizedekben az Antarktiszon jelentkezett. A Déli-sark felmelegedése sokkal gyorsabb ütemben zajlik, mint eddig hitték a kutatók.

Az éghajlat kutatók eddig úgy gondolták, hogy az Antarktisz nem túl érzékeny a felmelegedésre, legalábbis nem jobban, mint a világ többi tája. A Déli-sark azonban a jelenlegi állás és a legfrissebb kutatási eredmények szerint a világ leggyorsabban melegedő része lett. Háromszor olyan gyorsan megy végbe a felmelegedési folyamat, mint a világ bármely más táján.

Összeadódnak a hatások

A tudósok egyetértenek abban, hogy ennek a tendenciának az oka összetett. Az emberi tevékenységnek köszönhető klímaváltozás és a trópusokon zajló természetes éghajlati változás összeadódik és együtt ez olyan erőteljes hatást gyakorol az Antarktisz klímájára, hogy sokkal nagyobb ütemben melegszik, mint a világ többi része. A Déli-sark területén elhelyezett meteorológiai állomások adatainak elemzése azt mutatja, hogy 1989 és 2018 között 1,8 ℃-kal emelkedett a hőmérséklet és ez a tendencia a 2000-es évek eleje óta növekszik. Ugyanebben az időszakban a felmelegedés viszont Nyugat-Antarktiszon hirtelen megállt, és az Antarktiszi-félsziget elkezdett lehűlni. 

Két szélsőség

Korábbi tanulmányokból tudjuk, hogy a hőmérsékleti tendenciák erőteljes regionális eltérései részben az Antarktisz alakjának tudhatók be. Különleges formája kelet felé és nyugat felé is nyúlik, más-más formában. Ez két, egymástól teljesen eltérő időjárási mintát vált ki, amelyek különböző éghajlati hatásokkal járnak. A Kelet-Antarktisz körüli egyenletesebb, nyugati szelek viszonylag stabil helyi éghajlatot eredményeznek, miközben a Csendes-óceán déli szélességén gyakori heves viharok meleg, nedves levegőt szállítanak az Antarktisz nyugati részeire. 

A gyors felmelegedéshez tehát a természetes klímafolyamatok is hozzájárulnak, de az emberi tevékenység nélkül ez a folyamat bizonyára lassabb lenne.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuardian

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...