Saját KB bal
Saját KB jobb

Veszélyben a sünök az avarégetés miatt

„Tüskéshátú sün barátom,
Merre jártál, mondd, a nyáron?
Itt az ősz, a lomb lehullt már,
Most látlak, hogy előbújtál.
Körmöd kopog, eliramlasz,
Vigyázz, itt a tél, te mamlasz!
De a sün nem jön zavarba,
Belebújik az avarba.” /Csukás István/

A sünök téli álmot alszanak. Ősszel, amikor hűvösebbre fordul az idő, levelekből, gallyakból vackot készítenek maguknak. Ide húzódnak vissza a hideg elől, és akár öt hónapon át várják összegömbölyödve az időjárás kedvezőbbre fordulását.

Természetes körülmények között a sünök ezen szokásával nincs is semmi baj. Csakhogy manapság a kertek, a közterületek nem kívánt kelléke az őszi avar. Szeretjük a leveleket, amíg szépen hullnak lefelé a fáról, a csodaszép őszi színekben káprázó példányokat a járdán, de nagy mennyiségben, amikor befedi a talajt és esetleg már bomlani is kezd, az avar látványa zavarja az esztétikai érzékünket.

Pedig az avar a természet része, a lebomló növényi anyagok a talaj fontos tápanyagai. Természetes humuszként táplálják a talajt, számos organizmusnak, rovarnak, gombának nyújtva táplálékot és élőhelyet. Avar nélkül a talaj szegényebb, a biodiverzitás szűkül. Ezért a legjobb, amit tehetünk, ha hagyjuk, hogy az avar természetes módon takarja be a földet, védje a fák gyökereit és földben élő szervezeteket a hidegtől, a fagytól. Majd szépen, évek során alkotóelemeire hulljon szét és táplálja a talajt. Magyarul, a legjobb, amit tehetünk, ha ott hagyjuk, ahova hullott.

sünökHa erre valamiért nincs mód, akkor érdemes elgondolkozni a komposztálás lehetőségein. Amit viszont minden esetben kerüljünk, az az avar égetése. Egyrészt a fentebb említett holisztikus természetvédelmi szempontból, másrészt pedig azért, mert az összegyűlt avarkupacban esetleg sünök fészkelhettek be. Sokan azt hiszik, hogy az égő avarból kimenekülnek a sünök, de ez nem igaz! A sün, ha megijed – márpedig, ha rágyújtják a fészkét, pont ez történik – összegömbölyödik. Tehát nem menekül, hanem összegömbölyödve elpusztul.

Jobbat teszünk tehát mind a sünöknek, mind pedig a természetnek, ha kihagyjuk az avar égetését. Ha extra sünbarátok szeretnénk lenni, avarégetés helyett építsünk inkább süntanyát!


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Képek: pexels.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...