Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Saját énekükkel csalják halálos csapdába madarak millióit orvvadászok

Cipruson minden évben énekes madarak ezrei vándorolnak keresztül, és minden évben orvvadászok leselkednek rájuk és csalják őket csapdába saját éneküket utánozva.

A területen olyan ritka madarakra vadásznak, mint a barátposzáta vagy a kucsmás poszáta. Ezeket a madarakat teljesen illegálisan és etikátlan módszerekkel fogják be és ölik meg az orvvadászok, hogy ínyenc falatokként szolgálják fel később őket – szintén illegálisan – egy étteremben. A helyi környezetvédők szerint az illegális vadászat mára elérte az ipari mennyiséget, nem lehet tovább hagyni ezt a tevékenységet, mert veszélybe sodorja a fajokat.

Saját énekükkel csalogatják őket

A The Royal Society készített egy tanulmányt az orvvadászok módszereiről. Ebben részletezik, hogy a madarakat saját énekük lejátszásával csalogatják csapdákba, ahol aztán foglyul ejtik és megölik őket. A kutatók tudtak erről a módszerről, de eddig senki nem vizsgálta, hogy mennyire hatékony és milyen fogással kecsegteti a vadászokat.  Ezért végrehajtottak egy kísérletet, melyben ugyanezt a módszert alkalmazták, saját éneküket játszva csalogatták a madarakat kelepcébe.

Megdöbbentő eredmény

A vizsgálatot végző kutatók is megdöbbentek az eredményen, tizenegyszer több madarat tudtak megfogni a célzott fajokból a hangok lejátszásával, mint anélkül. A kísérlet során az is kiderült, hogy nagyon sok „járulékos” madár is csapdába került, tehát olyan fajok, amelyek az orvvadászok számára értéktelenek, de ugyanúgy elpusztulnak, mint a célzott madarak. Ami pedig még aggasztóbb, hogy ezek között a madarak között sok védett és veszélyeztetett madár is megtalálható.

Mi lesz a madarakkal?

A ciprusiak hagyományos étele az ambelopoulia, mely egy igazán ínyenc és különleges csemegének számít. Énekesmadarak grillezve, sütve, savanyítva vagy roston sütve. Ma már tilos ezt az ételt kínálni és felszolgálni hivatalosan, de sajnos illegálisan továbbra is elérhető magánlakásokban és több étteremben is.

Ambelopoulia. Fotó: George M. Groutas
Kereslet-kínálat

Állatvédők próbálnak mindent megtenni azért, hogy megakadályozzák az énekes madarak tömeges mészárlását, több petíciót és demonstrációt is szerveztek már. Azonban amíg az illegális „csemegére” továbbra is van kereslet, ráadásul nagyon jó áron, addig a kínálati oldal sem fog megszűnni. Az orvvadászok továbbra is szállítani fogják az énekesmadarakat, bármi áron.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Focusingonwildlife

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...