Saját KB bal
Saját KB jobb
Fotó: Twitter/AJPLUS

Több mint 350 tengeri teknős pusztult el Mexikó partjainál

Mexikó partjainál sorra pusztulnak a tengeri teknősök és mindemellett még több oroszlánfóka tetemére is bukkantak az elmúlt hetekben.

Mexikó legészakibb és legnyugatibb tagállama Baja Californa, más néven Alsó-Kalifornia, melynek partjainál rejtélyes körülmények között több mint 350 tengeri teknős tetemére bukkantak. Nem sokkal korábban pedig ugyanazon a területen a hatóságok 137 oroszlánfókát találtak holtan. Egészen döbbenetes és szomorú látvány, ahogy az elpusztult teknősök a víz felszínén lebegnek.

Fotó: Twitter/AJPLUS

Az elhullott állatokat a hatóságok rögzítették, hiszen ezen a területen komoly halászati szabályozás  van életben. Az előírás szerint, ha az elhullott teknősök száma meghaladja egy évben a 90 példányt,  akkor az év hátralévő részében az összes halászati tevékenységet fel kell függeszteni.

Nem teljesen szokatlan ez a halálozás

Ezen a területen sajnos nem szokatlan, hogy nagyobb számban hullanak el tengeri állatok. A World Animal News jelentése szerint tavaly óta 331 álcserepesteknős, 10 delfin, 15 oroszlánfóka, 131 közönséges levesteknős, 18 olajzöld fattyúteknős és 6 bálna pusztult el ugyanezen a környéken.  Egy másik szervezet, a Plataforma Nacional de Transparencia (Nemzeti Átláthatósági Platform) szerint 2018-ban további 459 álcserepesteknőst, 97 fekete teknőst is találtak holtan.

Hiába van rendelet, ha nem tartják be

A halászati tevékenység leállítására azonban még nem került sor. A környezetvédelmi hatóságok nem hajtják végre az alkalmazandó szabályt, a környezetvédők és civil szervezetek pedig aggódnak és tiltakoznak.  Szerintük a kormánynak kell foglalkoznia az esettel, mert a környezetvédelmi hatóságok nem rendelkeznek elegendő eszközzel és költségvetéssel egy ilyen művelet végrehajtásához. A tengeri teknősök száma pedig mindeközben riasztóan fogy.

A legtöbb kárt a halászhálók okozzák

A Center for Biological Diversity (Biológiai Sokféleség Központja) szerint a legtöbb halálesetet és kárt a halászhálók és hátramaradt tengeri halászati eszközök okozzák. Sajnos ez a probléma nem csak Mexikó partjainál áll fenn, a világ számos táján ugyanez a tendencia észlelhető. Ezek az eszközök egyes felmérések szerint nagyobb kárt okoznak az állományban, mint maga a halászati tevékenység. Erről korábban ITT írtunk.

Bohata Krisztina

(Kutyabrát.hu)

Forrás: TheAnimalRescueSite

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...