Saját KB bal
Saját KB jobb
pexels.com

A delfinek most már bizonyítottan egyedi személyiséggel rendelkeznek

Vadon élő delfinek egy csoportját kutatták tudósok, arra keresve a választ, hogy fajtán belül milyen különbségeket lehet megfigyelni az egyedek között.

Mindannyian tudjuk, hogy a delfinek milyen játékos, kíváncsi és intelligens állatok. Még arckifejezést is szeretünk hozzájuk párosítani, a jellegzetes delfinmosolyt, pedig anatómiailag nem képesek erre. Nincsenek olyan izmok az arcukon, mellyel arckifejezéseket tudnának létrehozni. Elsőre pedig az is egyértelműnek tűnhet számunkra, hogy a delfineknek egyedi személyiségük van. Ezt a kérdést azonban soha nem kutatták még, így tudományosan nem volt alátámasztva eddig.  Legalábbis vadon élő delfinek körében nem. A fogságban élő állatok pedig egészen máshogy viselkednek, mint szabad társaik.

Merésztől a félénkig

A vadon élő delfinek személyiségét Díaz López, a Bottlenose Dolphin Research Institute viselkedéskutató ökológusa kezdte el feltérképezni. Készített egy tanulmányt, melynek során az Aranci-öbölben élő vad delfineket figyelték meg. Több mint ezer delfinről készítettek fotókat, melyek közül 24-et tudtak azonosítani és különböző, jól meghatározható személyiségeket fedeztek fel köztük. 2004 és 2011 között összesen 192 tesztet végeztek el, ezeket mind filmre vették és gondosan kielemezték.

A tesztek pedig abból álltak, hogy a delfinek közé egy búvár ereszkedett le, mely tulajdonképpen egy fenyegetést , veszélyforrást jelentett az állatoknak. Azt figyelték meg, hogy erre a fenyegetésre milyen reakciók érkeznek a delfinektől, hogyan viselkednek a feltételezett veszélyforrás megjelenésekor.  Számos viselkedést láttak a tesztek során, volt olyan delfin, amelyik nem mert a búvár közelébe menni. Olyanok is akadtak, akik nagyon messze álltak meg, mások pedig egészen közel merészkedtek hozzá. Tehát egyértelművé vált, hogy egyes delfinek különbözőképpen viselkednek. Ami viszont teljesen újdonság volt még a kutatók számára is, hogy néhány delfin egyértelműen és következetesen merész vagy félénk volt. Tehát minden tesztnél vagy mindig merészen viselkedett, vagy mindig félénken. 

Más állatoknál is van bátor és félénk egyed?

Számos más állatfajnál is felfedeztek már a kutatók hasonló személyiségbeli különbségeket. Nem is kell messzire menni, a kutyák és a macskák személyiségei között is óriási különbségek vannak. Azonban a vadállatok között is egyértelműen más-más személyiséggel rendelkeznek az egyedek egy fajtán belül. A jávorszarvasok egy része szereti, ha egy madár rászáll és tisztogatja a bundáját a kullancsoktól, másik részük viszont ki nem állhatja. Még a halak és a rovarok között is vannak személyiségek. A pókok viselkedésében is egyértelműen mutatkoznak fajtán belüli különbségek.  Bizony lassan mindenkinek el kell ismernie és fogadnia, hogy az állatok, fajtájukon belül is egyszeri, egyedi és megismételhetetlen lények. Akárcsak az emberek.

Bohata Krisztina

(Kutyabarat.hu)

Forrás: healthypets.mercola.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...