Újra várnak a nemzeti parkok! Számos (kutyabarát) látványosság látogatható újra

A koronavírus-járvány miatt a nemzeti parkok látványosságai, a turistaközpontok és számos turistaút is bezárt az elmúlt hónapokban. A szigorítások enyhülésével azonban újra megnyithatták kapuikat a látogatók előtt. Szerencsére a nemzeti parkok attrakciói közül sok helyen várják szeretettel a négylábúakkal érkezőket, akár vezetett túrákra is.

A következőkben a kedvenc kutyabarát látnivalóinkat ajánljuk figyelmetekbe!

Hegyestű Geológiai Bemutatóhely és Látogatóközpont – Monoszló, Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park nem csak a Balaton közelsége miatt vonzó célpont a nyári hónapokban. A bányászati tevékenység következtében félig elhordott Hegyestű tetejéről pazar panoráma tárul elénk a Balaton és a környékbeli tanúhegyek irányába. A Hegyestű elhordott falán tanulmányozhatjuk a vulkáni tevékenység következtében létrejött kőzetmozgásokat, a kőtani tárlat segítségével pedig betekintést nyerhetünk a Dunántúl kőzettani érdekességeibe.

nemzeti parkok monoszló hegyestűA látogatóközpont és a tárlat is látogatható kutyával, póráz használata kötelező!

A szintén a Balaton-felvidéki Nemzeti Park által vezetett Salföldi Major könnyen elérhető a Hegyestűtől, akár gyalogosan is. Salföld falu határában alakították ki a gazdaságot, ahol az őshonos magyar háziállatfajták életébe pillanthatnak be a látogatók. A majorban gyógynövény- és fűszerkert is várja a látogatókat.

Ha már erre jártok, keressétek fel a közeli erdőben megbúvó, XIII. századi pálos kolostorromot (jelzett turistaút vezet oda).

Forrás: instagram.com/tatyiandme

Malomgát Tanösvény – Őrségi Nemzeti Park

A Vadása-tó mellett haladó tanösvény megismertet a tó élővilágával, illetve az egykori őrimagyarósdi földvár történetével. A hangulatos, békés Vadása-tó partján sétálni önmagában is élvezet, ráadásul a környék hűvösebb klímája nyáron is kellemes kirándulásokra ad lehetőséget.

Forrás: instagram.com/tatyiandme

Ha már tó, és ha már Őrség, a fenyvesekkel ölelt Hársas-tó talán az egyik legszebb természetes tó, amit eddig szerencsém volt látni. A Szentgotthárd mellett fekvő tavacskától elsétálhatunk az Őrség esszenciáját bemutató Pityerszeri Skanzenbe, de a fa harangláb Pankaszon sincs beláthatatlanul messze.

Az Őrség sokak szerint az ország egyik különlegessége. A szeres települések, a lankás dombok és az érintetlen természet felfedezésre csábít. A csend és a nyugalom ideális kutyás helyszínné teszi Hétrétország erdőit és falvait egyaránt.

Madárles – Hortobágyi Nemzeti Park

Az Őrséghez hasonlóan a Hortobágyi Nemzeti Park is az érintetlen természet szerelmeseinek nyújt tartalmas programokat.

Forrás: instagram.com/tatyiandme

A Kilenclyukú-híd környékén számos hosszabb-rövidebb tanösvény vezet a füves puszta belseje felé, ahol bepillantást nyerhetünk a pusztai flóra és fauna rejtett kincseibe. A nemzeti park vezetett túrákat is szervez, de a tanösvények önállóan is látogathatók (jegyváltás a Látogatóközpontban vagy online lehetséges).

Forrás: instagram.com/tatyiandme

Legutóbbi madárlesünk alkalmával nyári ludakat, fehér gólyát, kócsagot és búbosbankát is sikerült megfigyelnünk, a pillangókról és szarvasbogarakról nem is beszélve.


A nemzeti parkok védett élőhelyek, ezért a kutyákat minden esetben tartsd pórázon, és figyelj a higiéniára. A szervezett programokra való jelentkezés előtt érdeklődjetek, hogy kutyával is részt vehettek-e.


Szerző és képek: Bujdosó-Szalay Adél / @tatyiandme A képek engedély nélküli felhasználása tilos.
Forrás: bfnpi.hu, hnp.hu, orseginemzetipark.hu.
(Kutyabarát.hu)
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...