Saját KB bal
Saját KB jobb
Daniel Dietrich

Íme, az álcázás nagymesterei. Keresd a képen a madarat!

A vadvilágban az állatok tápláléka és túlélése múlhat azon, mennyire tudnak rejtőzködni, eggyé válni a környezetükkel. Ezek a madarak az álcázás tökéletes mesterei.

Természetfotósoknak sikerült olyan madarakat lencsevégre kapni, akik igazán méltóak az álcázás nagymesterei címre.  A vadvilágban akár vadász, akár zsákmány szerepben van egy állat, az álcázás képessége az egyik legfontosabb dolog a túléléshez.

A túlélés záloga

Ragadózóként kulcsfontosságú, hogy mennyire tud láthatatlanná válni egy állat áldozata számára.  A fészkelő madaraknak is a túlélés záloga a jó álcázás és azok számára is, akik a zsákmányállat szerepét töltik be ragadozók számára. Mivel az álcázás képessége a túlélés záloga, hihetetlenül tökéletesre fejlesztették egyes fajok ezt a képességüket. Az alábbi madarak egytől egyig tökéletesen passzolnak környezetükbe, néha tényleg keresni kell, hogy hol van a madár a képen.  Te elsőre megtalálod?

Óriás álmosmadár. Fotó: Thomas Marent/Minden
Óriás álmosmadár (great potoo)

Az óriás álmosmadár éjszakai életet él, napközben pedig legtöbbször alszik egy fán úgy, hogy ne vegye észre senki. Igen, a madár a fán valószínűleg éppen alszik. Nehéz megmondani, honnantól kéreg és hol kezdődik a madár és ezzel valószínűleg így vannak az esetlegesen rá vadászó ragadozók is. Az álmosmadár egyébként amikor ébren van, akkor egy igen nagyszájú és kellemetlen hangú madárrá változnak.

Sarki hófajd. Fotó: Markus Varesvuo/Minden
Sarki hófajd (Willow Ptarmigan)

Az a madár északon él, Mongóliában, Finnországban, Kanadában és Alaszkában is otthonosan mozog. A sarki hófajd különlegessége, hogy az évszakok változásával párhuzamosan változik meg a külseje és a környezethez való hasonlósága. Nyáron márványos szürke, vagy barna a tollazata, télen pedig hófehérré válik, csak a fekete csőre és pici gomb szemei látszódnak a hóban.

Örvös sándorpapagáj. Fotó: Siraj Ahmad/Alamy
Örvös sándorpapagáj (Rose-ringed parakeet)

Bizony, bizony ezen a képen van egy madár. A sándorpapagájok eredetileg Dél-Ázsia és Közép-Afrika tájairól származnak, háziállatként kerültek a városok közelébe. Egy idő után olyan sokan szabadultak a kalitkákból, hogy kolóniákat hoztak létre például az Egyesült Királyságban és Japánban is. Élénk zöld színe egyértelműen mutatja, hogy eredeti élőhelye a rikítóan zöld erdők lombkoronája.

Amerikai fakúsz. Fotó: James W. Thompson
Amerikai fakúsz (brown creeper)

Ezek a pici madarak folyamatos mozgásban vannak. A fák kérgeinek repedéseiben keresgélik táplálékukat, rovarokat és pókokat. Mindezt jellegzetes csavarvonal mozgással, farkát támaszként használva. Annyira tökéletesen hasonlítanak a kéreghez, hogy még a szakavatott szemek is ritkán veszik észre őket. Hosszú horgos csőrük és erős lábuk segítségével mozognak biztonságosan a kérgeken, sőt még fészküket is oda rakják. 

Amerikai bölömbika. Fotó: Pamela Brumbley Laurel/Great Backyard Bird Count
Amerikai bölömbika (American Bittern)

Híresen jó rejtőzködők, szinte megfigyelhetetlenek. Sűrű nádasokban, mocsaras helyeken élnek, mélyen bent a vadonban. Álcázásukat pedig tökélyre fejlesztették. Nemcsak színüket, mintázatukat, de mozgásukat is teljesen összhangba hozták környezetükkel. A képen látható madáron látszik, hogy úgy áll mozdulatlanul, kinyújtott nyakkal, felemelt fejjel, hogy mintázata pontosan passzoljon a nádashoz.

Nyugati füleskuvik. Fotó: Joe Galkowski/Audubon Photography Awards

Nyugati füleskuvik (Western screech owl)

A legtöbb bagolyhoz hasonlóan nyugati füleskuvik is éjszakai életet él, így nappal alszik. Általában fák üregében húzza meg magát, vagy olyan odúkban, amiket harkályok vájtak ki. Ezekben a lyukakban még akkor is észrevétlenek, ha nem teljesen takarja őket az odú. Nemcsak mintázatuk, de fejük kerek tollazata is tökéletesen passzol az odúhoz, így biztosítva a tökéletes rejtőzködést és a nyugodt alvást. 

Bohata Krisztina

(Kutyabartá.hu)

Forrás: Wikipedia, Focusingonwildlife.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...