Saját KB bal
Saját KB jobb

Pocaksimogatás

A kutyák többsége imádja, míg mások nem hagyják. A gazdik élvezik, és még a legkisebb gyerekek is örömüket lelik benne. Ez a pocaksimogatás.

Bizalom és gyengédség

Az etológusok véleménye megoszlik abban a tekintetben, hogy a pocaksimogatás a megadás egy formája, vagy egy tanult viselkedés, amellyel a kutyák a kedvünkben akarnak járni. A gazdik számára valószínűleg egyértelmű, hogy kedvencük félelmében fekszik hanyatt, vagy ténylegesen élvezi, ha a pocakját simizik.

Bármi álljon is a háttérben, a kutyák részéről feltétlen bizalomról árulkodik ez a gesztus, amellyel elérhetővé teszik számunkra a leginkább sérülékeny testrészüket. Ezzel pedig nem csak önmaguknak tesznek jót. A kutyasimogatás köztudottan jó hatással van az ember közérzetére is. Kedvencünk simogatása során oxitocin szabadul fel, amely csökkenti a stresszt és nyugodtabb, boldogabb hangulatba hoz minket.

Áldásos hatások

A pocaksimogatás a kutyamasszázs-terápiában is használt mozdulatsor. Csökkenti a szorongást, megnyugtatja a kutyát, ellazítja a hasfalat és a rekeszizmot, ezáltal fokozza a légzés hatékonyságát. Csuklás, légszomj esetén segíti a légzés helyreállítását.

A hanyatt fekvő kutya hasát simogatva ellazíthatók a háti gerinc izmai, illetve a csípő és a deréktáji szakasz izomzata. Ezzel javíthatók egyes mozgásszervi betegségek – így a csípőízületi dysplasia – tünetei. A szakemberek által végzett rendszeres masszázsterápia az állatorvosi kezelés mellett segíthet a műtétek utáni rehabilitációban, gyorsíthatja a sérülések utáni felépülést és javíthatja a sportoló kutyák teljesítményét.

A pocaksimogatás:

  • nyújtja és lazítja az izmokat
  • serkenti a keringést
  • erősíti a kutya – gazdi kötődést
  • megnyugtat, ellazít.

Otthoni masszázs

Gyengéden tedd a tenyered a kutyád pocakjára – hanyatt fekve vagy állva is lehet. Majd egy-két lélegzetvétel után fejts ki enyhe nyomást, amit szintén pár lélegzetig tarts, majd engedd fel a tenyered annyira, hogy éppen csak érintkezzen a bőrötök. Ha jól esik a kutyádnak, ismételd, amíg ellazul, majd kezdd körkörösen mozgatni a tenyered a pocakján. Az óramutató járásával megegyező irányban végzett gyengéd masszázs segíthet a szorulás tüneteinek enyhítésében. Hasmenés esetén az óramutató járásával ellentétes irányban körözz. 


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: PetMD; The Bark.
Képek: pexels.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...