Saját KB bal
Saját KB jobb
Facebook/Brumby Lives Matter

Több mint 4000 vadlovat lőhetnek ki Ausztráliában egy új rendelet szerint

Az Ausztrál Szövetségi Bíróság döntésének értelmében több ezer vadlovat fenyeget kilövés az elkövetkező időszakban. De nem csak a vadlovak vannak veszélyben.

Közel 200 éve élnek Ausztráliában az ikonikus vadlovak, más néven a brumbie-k.  Új-Dél-Wales állam kormánya nyújtott be egy javaslatot, mely lényegében az ország történelmének eddigi legnagyobb vadritkítása lenne és több ezer vadlovat érint.

A terv szerint a Kosciuszko Nemzeti Park területén vaddisznók, kecskék, szarvasok és több mint 4000 brumbie kilövését engedélyeznék azért, hogy a bozóttüzek után elősegítsék a terület rehabilitációját. A Szövetségi Bíróság elfogadta a javaslatot és zöld utat adott a ritkításnak.  Számos magánszemély, környezetvédelmi aktivista és szervezet is benyújtotta tiltakozását, de mindet elutasították.

Valós veszély

Michael O’Bryan  bíró érvelése szerint a jelenlegi populáció valós veszélyt jelent a helyi ökoszisztémára, a helyi lakosokra és az ott élő egyéb fajokra ezért muszáj elérni egy megfelelő egyedszám  szintet.  A törvény lehetővé teszi, hogy mindaddig irtsák a vadló állományt, míg a populáció száma eléri a fenntartható számot.  Más szakértők is egyet értenek a ritkítással, szerintük olyan védett és kihalás szélén álló növény- és állatfajok kerültek veszélybe a vadlovak miatt, akiket muszáj megvédeni a kipusztulástól. Ezen őshonos  fajok többsége csak azokban a nemzeti parkokban él, melyekre a törvény vonatkozik. Sehol máshol nem lelhetők fel, ezért is kiemelt fontosságú a védelmük. A vadlovak elszaporodásával szerintük felborult a biodiverzitás, amit csak ilyen módon lehet helyreállítani.

Fotó: Facebook/Brumby Lives Matter
Civilek más megoldást szeretnének

Egyre erősebb azonban a civilek hangja, akik mögé olyan sztárok is beálltak, mint Olivia-Newton John. Véleményük szerint, ha elengedhetetlen a populáció ritkítása, akkor azt sokkal humánusabb módon kellene megoldani. A brumbie-k Ausztrália nemzeti kincsei, ezét nem szabad engedni, hogy ilyen óriási számban elkezdjék őket pusztítani. Befogadó farmokat kell keresni és örökbe adással csökkenteni a vadon élő egyedek számát.  A kilövési tervet ellenzők között rengetegen gondolják úgy, hogy a bozóttüzekben már így is több ezer állat halt meg, nem szabad tovább pusztítani az élővilágot.

Bohata Krisztina

(Kutyabrát.hu)

Forrás: TheAnimalRescueSite

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...