18+: Hiányzó állkapoccsal és friss sérülésekkel küldhette a fővadász kutyáját vaddisznót hajtani

Állatkínzás miatt indult nyomozás, mikor egy súlyosan sérült kutya átfagyva megjelent egy Tés melletti tanyán. Nyakörvéből kiderült, hogy gazdája egy Zirc térségéhez tartozó vadásztársaság fővadásza lehet – sérüléseiből pedig arra lehet következtetni, hogy még be nem gyógyult sebekkel is vaddisznó után küldték. Az ügy bonyolódik – az érintett rendőrség elfogultságot jelentett be.

A hvg.hu számolt be róla, hogy egy Tés melletti tanyához riasztották a várpalotai állatvédőket egy sokkos állapotban lévő, átfagyott, sérült kutyához. Állkapcsának egy része hiányzott, egyik heréje leszakadt, és pár napos varrott sérülései sem gyógyultak még be, de ezek mellett számos korábbi heg is éktelenkedik rajta. A mikrochipjéből kiderült ugyan a tulajdonos, de gps-es nyakörvén az egyik helyi fővadász telefonszáma volt.

A vadász a nyilvántartott gazda aznapi dátummal ellátott, lemondó nyilatkozatával jelentkezett, azt állította, hogy Boldizsár az övé, csak még nem lettek rögzítve az új adatok az adatbázisban. Visszakövetelte a kutyát és feljelentéssel is megfenyegette az Alex Állatvédő Egyesület vezetőjét, amiért „ellopták” a kutyáját.

Állítólag a Várpalotai Rendőrkapitányság az állatvédők kifejezett kérésére sem volt hajlandó lefoglalni az állatot, ami azt jelentette volna, hogy a tulajdonos visszakaphatja az állatot az állapota ellenére. A hvg utána járt a dolognak, és kiderült: az érintett fővadász egyik rokona a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság egyik rendőre. Végül a lefoglalás elmulasztására nem kaptak magyarázatot, mindössze egy mondatos tájékoztatást arról, hogy „az ügyben a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság elfogultságot jelent be”. Így az állatkínzás miatt indult eljárást az ORFK döntése alapján egy másik rendőrkapitányság folytatja majd le.

„Rengeteg tisztázandó kérdés van az ügyben, hisz a kutyán nemrég varrott sérülések is vannak, amelyekkel enyhén szólva sem etikus újra hajtásba vinni, valamint régebbi sérülései is túlmutatnak azon, ami egy munkakutyánál bekalkulálható” – számolt be az Állatvédőrség az esetről.

Végül az állatvédők nyomására a fővadász átadta a kutyát, akinek azonnal megkezdődött a gyógykezelése és a rehabilitációja. Állítólag jól reagál a kezelésre, és nagyon kedves az őt körülvevő emberekkel, de sok félelem van benne. Az állatvédők szerint egyáltalán nem tipikus vadászkutya, valószínűleg ezért is sérülhetett meg hajtás közben. A deformált arca miatt picit nehezebben vesz levegőt, és még gyógyulnia kell, de a megmentői szerint már sokkal jobban van.

 

Sajnos egyre több a „vadászos” eset:

Állatkínzásra buzdít egy magyar vadászati szaklap

Ezer ember gyújtott gyertyát az állatkínzás áldozataiért

Az állatkínzás, mint bűncselekmény

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: hvg, állatvédőrség
Fotók: Állatvédőrség, Alex Állatvédő Egyesület
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...