Szuper mudik fognak dolgozni a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Mivel a magyar fajták iránti érdeklődés sokat csökkent az elmúlt években, ezért a természetvédelmi feladatok ellátása mellett a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság – a másik kilenc hazai nemzeti parkkal karöltve – szerepet vállalt az ősi magyar kutyafajták génmegőrzésében is, így a közeljövőben szuper mudikat fognak alkalmazni – írta meg a beol.hu.

 

Apacs, Adu, Árnyék, Vándor és Üzér munkája a Sóstói telephelyen élő, legelő állatállomány tartásában jelent majd nagy segítséget. Az öt kutya mintegy 300 szürkemarha-tehén, 25 -bika és ezek borjai, valamint a szintén őshonos cigája és racka juhok terelését ­segíti, de a dévaványai és a montág-pusztai területeken járva is láthatunk mudikat.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság az egyik legnagyobb szürkemarha-tartó Magyarországon. Igen ám, de a nagy egyedszámú csordát és nyájat a telepről minden reggel ki kell terelni a legelőre, délben az itatóhoz, este pedig vissza a karámokba. Ebben jelentek óriási segítséget a gulyásoknak a négylábúak.


Bájos kinézete van, de milyen kutya valójában?

Általánosságban elmondható, hogy az állattartás jelentős változásával a mudi jövője nem a pásztorvilágban van, hanem elsősorban a családoknál és sportkutyaként. 

A gazda-függősége miatt speciális kapcsolat építhető ki velük: mindene a gazdi, mindent megtesz azért, hogy vele együtt dolgozhasson, hogy feladatot teljesíthessen.

Az elmúlt években a mudi összes tulajdonsága a modern kutyás sportok, elsősorban is az agility sztárjává tette a fajtát. Más kutyás sportokban is megállják a helyüket; az engedelmes, a kereső-kutya, a dog dancing, flyball, frisbee, és nem utolsó sorban a terelő versenyek kiemelkedő szereplői. Társként is csodálatos kutya. Természetesen egy ilyen aktív kutya aktív gazdának való, mert egy okos állat unalmában könnyen kártékonnyá válik. Ez nem jelenti azt, hogy a mudi csak akkor jó és nyugodt kutya, ha minden órában vele foglalkozunk, de igényli a rendszeres mozgást, és azt is, hogy használhassa az eszét. (fotó: www.dog-foto.com)


A Körös-Maros Nemzeti Park –béli mudik ösztönösen, kiskoruktól fogva az állatok mellett nevelkedve és a már ott lévő idősebb pásztorkutyáktól eltanulva végzik a terelést. – Ezek a mudik még kölyökként, mintegy 2,5 évvel ezelőtt kerültek a Sóstói telephelyre. Itt tanulták meg, mi lesz a feladatuk, ami kezdetben kicsit nehezebben ment, de mára mindegyik gulyásnak megvan a saját segítője. Van olyan, aki vezényszavakkal ösztönzi kutyáját, de akad olyan páros, amely már egymás mozdulataiból tudja, kinek mi a dolga – árulta el a beol-nak Menezdorf János, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sóstói Telephelyének vezetője.

Cikkajánló:

Engedelmes Kutyák Napja – Nagy Kutyás Sportágválasztó

Pumik, mudik, pulik, komondorok és kuvaszok találkozója Bugacon

Városi akrobaták – a parkour

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: beol
Kezdőfotó: www.dog-foto.com
A fotók illusztrációk!


 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...