Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Anoir Chafik on Unsplash

Újabb veszett kutyát találtak a román határ közelében

2024. október 10-én a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma ismét megerősítette egy kutya veszettségét.

Az eset Szamosbecsen, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, a román határ közelében történt. A fertőzés azonositása után azonnal megkezdték a szükséges járványügyi intézkedéseket, hogy megakadályozzák a vírus terjedését.

Járványügyi intézkedések bevezetése

A fertőzés megerősítését követően az érintett területen fokozott ellenőrzést vezettek be, és ebzárlatot rendeltek el, amelynek során a kutyákat nem lehet szabadon kiengedni, valamint csak pórázon és szájkosárral lehet őket közterületen sétáltatni. Ezek az intézkedések mindaddig érvényben maradnak, amíg a hatóságok a járványügyi helyzet alapján szükségesnek tartják.

A Nébih a fertőzésről értesítette a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot, az Európai Uniót és az Állategészségügyi Világszervezetet (OIE) is. A nemzetközi tájékoztatás azért is lényeges, mert a veszettség az állatokra és emberekre egyaránt halálos betegség, amely nemcsak helyi, de globális szinten is komoly közegészségügyi kockázatot jelent.

A veszettség hazai helyzete

Magyarországon a veszettség 2022 szeptemberében bukkant fel újra, azóta több tucat esetet regisztráltak. Eddig összesen 37 veszett állatot találtak, legtöbbjüket rókák között. A fertőzések túlnyomó többsége az ukrán és román határ mentén, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében történt, amely emiatt elvesztette veszettségtől mentes státuszát. Az ország többi része továbbra is mentes a betegségtől, de a határ menti régióban továbbra is fennáll a fertőzésveszély. A rókák, mint a veszettség egyik fő hordozói, kiemelt figyelmet kapnak. 2024-től kezdve a vármegyében a rókák vakcinázását megnövelt csaléteksűrűséggel végzik, hogy hatékonyan megfékezzék a fertőzést. Ez az intenzív oltási program mindaddig folytatódik, amíg a járványügyi helyzet nem javul.

Fontos tudnivalók a veszettség megelőzéséről

Magyarországon a kutyák éves veszettség elleni oltása kötelező, míg a macskáknál erősen ajánlott. A Nébih ismételten felhívja az állattartók figyelmét arra, hogy időben oltassák be kedvenceiket, hiszen ez nemcsak az állatok, hanem az emberek biztonsága szempontjából is elengedhetetlen. Továbbá, a veszettség gyanújának bejelentése jogszabályi kötelesség. Bármilyen idegrendszeri tüneteket mutató háziállat vagy elhullott vadállat esetén az állategészségügyi hatóság mintavételt végez, hogy megbizonyosodjanak a fertőzés jelenlétéről. Ha valaki rendellenesen viselkedő, emberre támadó vagy láthatóan beteg vadállatot, különösen rókát észlel, haladéktalanul értesítse a hatóságokat, vagy hívja a Nébih Zöld Számát a 06/80/263-244-es számon.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Nébih

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...