Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Qijin Xu on Unsplash

Ebzárlat – indul az őszi rókavakcinázás, vigyázzunk a kutyákra!

Szeptember 30-án indul a rókák veszettség elleni őszi immunizálása. Ezzel egyidejűleg ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfői közleménye szerint a rókák veszettség elleni őszi immunizálása szeptember 30-án kezdődik Magyarország déli és keleti vármegyéiben. Ezzel párhuzamosan pedig  ebzárlat és legeltetési tilalom is lesz az érintett térségekben. A vakcinázás repülőgépekről történik majd, az Európai Unió társfinanszírozásával. 

Lakott területeket nem érint

A vakcinát tartalmazó csalétkeket tehát kisrepülőgépekkel juttatják ki a déli és keleti vármegyék érintett területeire. A Nébih kiemelte, hogy a  művelet a sűrűn beépített és lakott övezeteket nem érinti. A vakcinázási kampány során az illetékes járási állategészségügyi hivatal és a települési önkormányzat tájékoztatja a lakosságot az ebzárlatól és a legeltetési tilalomról, illetve az adott területekre vonatkozó időpontokról. A külterületeken kirándulók pedig plakátokkal találkozhatnak majd az érintett területeken.

Az immunizálási program eredményességét is méri a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).  Az előző évek adatai azt mutatják, hogy a rókák több mint háromnegyede megtalálta és megette a vakcinát tartalmazó csalétket. A veszettség sajnos az ország keleti szomszédainál rendszeresen előfordul, és a közelmúltban Szlovákia keleti részén is több helyen megjelent.  Magyarországon is megváltozott a helyzet. Míg korábban már évek óta nem észleltek veszettséget hazánkban,  2022. szeptembere óta hat róka és egy kóbor kutya veszett meg. Az esetek mindegyike Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében fordult elő, az ukrán határtól nagyjából 10 kilóméteres körzetben. A betegség behurcolása vélhetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén történt.

A veszettség halálos betegség

A veszettség legfőbb terjesztője a vörös róka, amelynek hazai állománya körülbelül ötvenkilencezer egyedből áll. A veszettség nemcsak a vadon élő és a házi emlősállatokra, hanem az emberre is veszélyes, a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskáknak pedig ajánlott.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...