Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Morgan Lane on Unsplash

A bocsánatkérés művészei: hogyan kérnek elnézést négylábú kedvenceink?

A kutyák különleges módon kommunikálnak velünk. Bár nem képesek beszélni, testbeszédük és viselkedésük által világosan kifejezik szándékaikat – még a megbánást és a sajnálatot is.

Valószínűleg minden gazdi tapasztalta már, hogy miután kutyája rossz fát tett a tűzre, megbánó viselkedést mutatott. Legalábbis a gazdi arra következtetett, hogy például a hátracsapott fül és a boci szemek a bocsánatkérés jelei. Valóban, a kutyák gyakran mutatnak olyan viselkedési formákat, amelyek arra utalnak, hogy bocsánatot szeretnének kérni. Ezek az apró, de jelentős gesztusok a kutyák eszközei arra, hogy sajnálatukat fejezzék ki és kibéküljenek a gazdájukkal. Ha felismerjük ezeket a viselkedési formákat, jobban megértjük négylábú társainkat, és mélyebb kapcsolatot építhetünk ki velük.

Tényleg éreznek bűntudatot?

A kutyák nagyon eltérően kommunikálnak tőlünk. Míg mi szavakkal fejezzük ki gondolatainkat, a kutyák testbeszéddel, vokalizációval, kémiai jelekkel és fizikai érintésekkel közvetítik érzelmeiket és szándékaikat. Evolúciójuk során megtanulták, hogyan reagáljanak az emberek visszajelzéseire.

Alexandra Horowitz etológus, a Columbia Egyetem tudósa és a Horowitz Dog Cognition Lab nevű kutatóközpontot vezetője. Kutatásai során arra fókuszál, hogy megértse, hogyan látják és érzékelik a kutyák a világot, hogyan kommunikálnak, és milyen érzelmi folyamatok játszódnak le bennük. Horowitz szerint a kutyák bűnbánó, megbánó, bocsánatot kérő viselkedése inkább a gazdi reakciójára adott válasz, nem pedig a tett valódi megbánásának jele.

Bár a bűntudat komplex fogalom, a kutyák igyekeznek a gazdik reakcióira válaszolni, hogy elkerüljék a büntetést. Ezért fontos, hogy kutyatulajdonosként megértsük a kutyák testbeszédét, hiszen ez elősegíti az eredményes kommunikációt és a konfliktusok megoldását.

A kutyák 10 bocsánatkérő gesztusa

Bár lehet, hogy a kutyák nem teljesen értik a bűntudat fogalmát, mégis megpróbálnak kiengesztelni minket. Íme tíz jel, hogy kedvencünk bocsánatot kér tőlünk:

  1. Fej lehajtása és „repülőfülek”
    A kutyák gyakran lehajtják fejüket és hátrahajtják füleiket, ezzel jelezve a gazdi felé a tettük miatti alávetettséget és bocsánatkérést.
  2. Kerülik a gazdit
    Amikor rosszat tesznek, elkerülhetik a szemkontaktust vagy elbújhatnak, hogy elkerüljék a konfrontációt.
  3. Farok behúzása és „kölyökkutya szemek”
    Ezek a viselkedések egyértelmű jelei annak, hogy a kutya tudja, valami rosszat tett.
  4. Hanyatt fekvés és has mutatása
    A kutya hasának mutatása nemcsak bizalom jele, hanem az alárendeltségé is, amellyel igyekszik elkerülni a konfliktust.
  5. Nyaldosás
    A kutyák gyakran nyaldossák magukat vagy a gazdit, hogy enyhítsék a feszültséget.
  6. Hozzád bújnak
    A kutya közeledése és hozzád simulása is az elnézés kérésének egyik jele.

Ember legyen a talpán, akinek ilyen gesztusok hatására nem válik köddé a haragja.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: dogingtonpost

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...