Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Edoardo Cuoghi on Unsplash

Miért fontos a legalább egy órás pihenés etetés után?

Ma már a legtöbb kutyagazdi tudja, hogy közvetlen evés után nem ajánlott az aktív testmozgás. De mennyi időt kell várni és miért fontos, hogy ezt betartsuk? Lássuk:

Miközben a kutya eszik, aktiválódik az úgynevezett paraszimpatikus idegrendszere, amely segíti az emésztést. Ez az idegrendszer felelős azért, hogy az állat nyugodt állapotban tudjon enni és megemészteni az ételt, hiszen evés közben sérülékenyebbé válik a környezet veszélyeivel szemben. Az intenzív testmozgás azonban a szimpatikus idegrendszert kapcsolja be, ami csökkenti az emésztőrendszer működését, és könnyen okozhat puffadást, émelygést vagy akár hányást is, ha az aktivitás túl korán történik az étkezés után.

Az étkezést követően a kutyáknál felléphet egy úgynevezett gyomor-bél reflex, ami azt jelenti, hogy az étel bevitele után a bélmozgások beindulnak, és a kutyának hamarosan ürítenie kell.  Ez a reflex a szopós kiskutyáknál például olyan erős, hogy szinte minden szopás után van székletük. Felnőtt kutyáknál ez a reflex már nem annyira erős, mint kölyökkorban, ezért egy órás várakozás ajánlott a hosszabb séták vagy futások előtt. Kölyökkutyáknál azonban érdemes 30 percen belül lehetőséget biztosítani a szükségleteik elvégzésére, az aktív játékot azonban kerülni kell.

A stressz hatása az emésztésre

A stressz komolyan befolyásolhatja a kutyák emésztőrendszerét. Szorongásos állapotban előfordulhatnak emésztési problémák, mint például hasmenés vagy székrekedés. Ennek oka a bél-agy tengely, amely összekapcsolja a stressz és az emésztési folyamatokat. A stressz növeli a kortizol szintet a szervezetben, ami negatívan befolyásolja a bélben lévő jótékony baktériumok egyensúlyát, így tovább növelve az emésztési problémák valószínűségét. Érdekes módon bizonyos probiotikumok segíthetnek csökkenteni a stresszt, mivel javítják a bélflóra egyensúlyát, ami pozitív hatással van az idegrendszer működésére is.

Ha úgy látjuk, hogy kutyánk gyakran stresszel, érdemes állatorvosi tanácsot kérni, hogy megfelelő megoldásokat találjunk a probléma kezelésére. A megfelelően kezelt stressz nemcsak a kutya közérzetét javítja, hanem hozzájárulhat az egészséges emésztés fenntartásához is.

Gyomorcsavarodás – a legnagyobb veszély

A gyomorcsavarodás bármely kutyánál előfordulhat, de különösen a nagy testű, mély mellkasú fajtáknál fokozott a kockázat. Sürgős, azonnali orvosi beavatkozást igényel, akár pár óra leforgása alatt is végzetes állapotba kerülhet az állat.  A gyomorcsavarodás egyik fő oka lehet az étkezés utáni túlzott aktivitás. Ennek elkerülése érdekében ajánlott az ilyen fajtájú kutyákat napi kétszer etetni, és az étkezést lassító technikákat alkalmazni, ha szükséges. Az evést követő intenzív mozgást pedig szigorúan kerülni kell. Ezeknél a kutyáknál az 1 óra pihenés evés után a minimum, de tarthatunk 1,5-2 órás „csendespihenőt” is.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: dogster

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...