Saját KB bal
Saját KB jobb
Image by congerdesign from Pixabay

Néhány hetes kölyökkutyákat találtak a pénzügyőrök egy román furgonban

Alig néhány hetes kölyökkutyákat találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy román furgonban Komárom-Esztergom vármegyében.

A NAV közleményében részletezte, hogy a Németországba tartó kisteherautót az M1-es autópálya Concó pihenőjébe kísérték ki ellenőrzésre. A raktér átvizsgálásakor négy kölyökkutyát találtak két lezárt dobozban.

A helyszínre hatósági állatorvos érkezett, aki megállapította, hogy az állatok nem rendelkeznek érvényes útlevéllel, microchippel és veszettség elleni oltással, továbbá valószínűleg nem érték még el a nyolc hetes kort. A sofőr nem tudott bemutatni semmilyen okmányt az állatokról, és amikor szembesült a hatósági problémával, lemondott az állatok tulajdonjogáról.  A kölyökkutyákat egy állatmentő szervezetnél helyezték el.

A szaporítók olyan egyének vagy szervezetek, akik a kutyákat profitérdekből, gyakran embertelen körülmények között szaporítják. A szaporítók által tenyésztett kölykök gyakran szenvednek egészségügyi problémáktól, mivel nem kapják meg a szükséges állatorvosi ellátást, oltásokat és megfelelő táplálékot. Az ilyen állatok nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is sérülhetnek, ami később viselkedési problémákhoz vezethet. A szaporítók tevékenysége az állatok jólétét veszélyezteti, és hozzájárul az állatmenhelyek túlterheltségéhez, mivel sok elhagyott vagy beteg állat kerül be a rendszerbe. A felelőtlen szaporítás továbbá csökkenti a fajtatiszta kutyák genetikai sokféleségét, ami hosszú távon egészségügyi problémákhoz vezethet a fajta egészében.

A kölyökkutyák értékesítésére vonatkozó szigorú szabályokat a 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről, valamint a 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet tartalmazza. Minden kutyának rendelkeznie kell regisztrált mikrochippel és érvényes útlevéllel valamint veszettség elleni oltással. A kölyökkutyákat csak akkor lehet elválasztani az anyjuktól , ha legalább nyolc hetesek. Az állatoknak át kell esniük egy állatorvosi vizsgálaton, amely igazolja, hogy egészségesek és alkalmasak az új otthonba költözésre.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: NAV/MTI 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...