Saját KB bal
Saját KB jobb

Elhízást okozhatnak a BPA (biszfenol A) tartalmú kutyajátékok?

A biszfenol A, más néven BPA, egy kémiai vegyület, amelyet számos műanyagban használnak. Annak ellenére, hogy évek óta számos egészségügyi problémával hozható összefüggésbe az emberek és az állatok körében is. A kutyák számára a BPA-nak való kitettség egyik lehetséges forrása a műanyag játékok. Ezek közé tartozhatnak a labdák, rágócsontok, tölthető és logikai játékok és nyalogatós tálak, illetve a hagyományos műanyag figurák is.

Fontos megjegyezni, hogy nem minden kutyajáték tartalmaz BPA-t. Számos gyártó figyel arra, hogy a termékeik ne okozzanak egészségügyi károsodást a kutyák számára. Ők a termékeiken feltüntetik a BPA-mentességet. Ezt minden esetben érdemes ellenőrizni, mielőtt olyan műanyag terméket veszünk, amit kutyánk rágni, nyalogatni vagy a szájába venni fog.

A BPA veszélyei a kutyákra nézve

A BPA-t már évek óta számos egészségügyi problémával hozzák összefüggésbe. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) szerint a BPA alacsony szintje biztonságos, egyes szakértők nem értenek ezzel egyet. Az EU-ban például a gyermekjátékokban, cumikban, stb. már betiltották. A BPA magas szintjét összefüggésbe hozták a magas vérnyomással, a cukorbetegséggel és a szív- és érrendszeri problémákkal. A biszfenol A az endokrin rendszert is megzavarja, hormonális változásokat okozhat. Kutyáknál és embereknél ezek a változások meddőséggel járnak.

A biszfenol A hatással lehet az állatok bélmikrobiomjára, ami gyomor-bélrendszeri, neurológiai és immunológiai egészségügyi problémákhoz vezethet. Beleértve egyes rákos megbetegedéseket is.

A BPA egyébként környezetvédelmi szempontból is nagyon káros. Szennyezi a vizeket és a talajt, illetve bizonyos növények esetében gátolja a fotoszintézist.

A biszfenol A és az elhízás

Ha mindez még nem lenne elég, hogy teljes BPA-mentességre álljunk át, a Chemosphere című szaklapban megjelent új tanulmány szerint a BPA-t tartalmazó játékok rágása elhízáshoz vezethet a kutyáknál. A kutatók azt találták, hogy amikor a kutyák BPA-t tartalmazó játékokat rágnak, a BPA a nyálukba kerül. Ez aztán megváltoztat bizonyos génreceptorokat, ami több zsírsejt kialakulásához vezet. Az eredmények arra utalnak, hogy a biszfenol A tartalmú játékokkal játszó kutyák komoly egészségügyi kockázatnak vannak kitéve.

Ahogy fentebb is írtuk, szerencsére sok kutyajáték BPA-mentes. Számos gyártó tünteti fel a termékein a  BPA- és ftalátmentességet. Ezenkívül, választhatunk műanyagmentes opciók közül is, például fából, gyapjúból vagy kötélből készült játékokat. A plüssjátékok belsejében lévő sípolók műanyagból vannak, illetve a töltetük is lehet műanyag. Erre érdemes odafigyelni, ha plüssöket vásárolunk.

Vásárlás előtt nézzünk utána a gyártó által alkalmazott szabályoknak. Mivel kutyajátékok esetében sem az FDA, sem az EU nem tiltja a BPA használatát, ezért az FDA és CE minősítések nem jelentenek egyértelműen BPA mentességet!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-health/bpa-dog-toys-obesity-study-news?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C8p2JUBNqTV; Kép: Photo by Josh Hild: https://www.pexels.com/photo/a-dog-sitting-on-a-wooden-bridge-with-metal-railings-9700137/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...