Saját KB bal
Saját KB jobb

Kánikula és kutyasétáltatás: van megoldás

Ahogy beköszönt a kánikula, sok gazdi szembesül a dilemmával: mikor van túl meleg a kutyasétáltatáshoz? A mozgás elengedhetetlen a kutya egészségéhez és boldogságához, a nyári hőség azonban komoly kockázatokat rejthet magában. A forróság idején a kutyákat számos veszély fenyegeti. A hőguta, a megégett mancsok és a kiszáradás mind reális kockázatot jelentenek egy forró nyári napon.

Ezekről a témákról korábbi cikkeinkből kaphattok részletes tájékoztatást:

Nyári gyakori kérdések: alga, hőguta, forró aszfalt, grillezés

A hőgutát 68 százalékban forró levegőn tett egyszerű séta okozza

Ne hagyd a kutyát az autóban! És mit tegyél, ha autóban hagyott kutyát látsz?

A hőséggel kapcsolatos veszélyek elhárításának kulcsa, hogy tisztában legyünk a kockázattal, és be is tartsuk az óvintézkedéseket. Ezenkívül, fontos, hogy felismerjük a túlmelegedés jeleit, és ha kell, időben kérjünk állatorvosi segítséget.

Az „öt másodperces teszt”

Egyszerűen helyezzük a kézfejünket a talajra és tartsuk ott öt másodpercig. Azaz, amíg elmondjuk, hogy egy elefánt, két elefánt, … öt elefánt. Az ötig számolás csak két másodpercig tart… Szóval, ha túl meleg a kézfejünknek, akkor a kutya mancsának is túl meleg lesz. A talaj nyáron sokkal melegebb lehet, mint a levegő, ezért ezt kell elsődlegesen ellenőrizni! Ha túl forró, akkor NE induljunk sétálni a kutyával.

Akkor mégis hogyan sétáljunk, ha kánikula van?

A nyári kánikula egyfajta rugalmasságot vár a gazdiktól. Elképzelhető, hogy át kell alakítani a napi rutint, hogy meglegyen a szükséges mozgás mennyiség. Sétáljunk korán vagy későn! Tervezzük a sétákat kora reggelre vagy késő estére, amikor hűvösebb a hőmérséklet. Ilyenkor kevésbé valószínű az is, hogy a járda megégeti a kutya mancsait.

Válasszunk árnyékos útvonalakat! Ha lehetőségünk van rá, válasszunk olyan sétaútvonalakat, ahol végig árnyékban tudunk haladni. Ilyen például az erdős területek, vagy a fákkal teli parkok. Ez segíthet csökkenteni a kutya közvetlen napfénynek való kitettségét.

Mindig vigyünk magunkkal vizet! Nem is keveset. Magunknak és kistestű kutyánknak 1-1,5 liter is szükséges lehet egy reggeli sétán. Figyeljünk mi magunk is a folyadékpótlásra. Tartsunk kisebb pihenőket, és itassuk meg kutyánkat. Mi magunk is igyunk – néha az ember nem is veszi észre, hogy szomjas. A melegben végzett testmozgás (séta) fokozott folyadékbevitelt kíván.

Használjunk hűsítő termékeket! A hűsítő mellények, kendők, hámok vagy egy alaposan bevizezett kendő jó szolgálatot tehet. Elsősorban idősebb, rövid orrú, vagy gyenge kutyák számára lényeges lehet a hűtés egy rövidebb sétán is. A hűsítő termékek alkalmazása nem helyettesíti a fenti óvintézkedéseket!

Aszfalt és beton helyett a füves vagy földes utakat válasszuk! Az aszfalt vagy a beton felforrósodhatnak és sok hőt tárolhatnak, ami mancs égéshez vezethet. A természetes felületek (füves részek, földutak, stb.) kevésbé tudják elnyelni és sugározni a hőt. Vigyázzunk a homokkal! Bár természetes felszín, nagyon át tud forrósodni. Ezért mindig ellenőrizzük a hőmérsékletét.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.co.uk/dog-health/when-too-hot-to-walk-dog?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C8uXmOrt_x- Kép: Photo by Megan (Markham) Bucknall: https://www.pexels.com/photo/woman-with-dog-at-the-middle-of-the-street-2449533/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...