Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Laårk Boshoff on Unsplash

Nyári zöldségek és gyümölcsök kutyáknak: mi ehető és mi tilos?

A nyár a friss zöldségek és gyümölcsök szezonja, és sok gazdi szeretné megosztani kedvencével ezeket a finomságokat.

Azonban nem minden zöldség és gyümölcs biztonságos a kutyák számára. Fontos tisztában lenni azzal, hogy milyen nyári finomságokot lehet adni biztonságosan kutyánknak, és melyeket érdemes kerülni.

Kutyáknak is biztonságos nyári zöldségek és gyümölcsök

  1. Görögdinnye:
    A görögdinnye kiváló választás a kutyák számára, mivel magas víztartalma segít a hidratáltság fenntartásában a forró nyári napokon. Ügyelj arra, hogy a magokat és a héjat eltávolítsd, mivel ezek emésztési problémákat okozhatnak.
  2. Uborka:
    Az uborka alacsony kalóriatartalmú, de gazdag vízben és tápanyagokban. Remek ropogtatnivaló lehet, amely frissíti és hidratálja a kutyát.
  3. Sárgadinnye:
    A sárgadinnye is jó választás, mivel magas víztartalmú és vitaminokban gazdag. Távolítsd el a magokat és a héjat, mielőtt kutyádnak adnád. Magas cukortartalma miatt azonban csak keveset adj kutyádnak.
  4. Áfonya:
    Az áfonya antioxidánsokban gazdag, és remek jutifalat lehet kutyád számára. Kisebb mennyiségben, de rendszeresen adható.
  5. Eper:
    Az eper tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ezért mérsékelt mennyiségben adható kutyáknak.
  6. Cukkini:
    A cukkini könnyen emészthető és tápanyagban gazdag. Nyersen vagy főzve is adható kutyáknak, érdemes apró darabokra vágni és úgy kínálni.

Tiltott zöldségek és gyümölcsök kutyák számára

Az alábbi tiltólista nem tipikusan nyári zöldségekből és gyümölcsökből áll, azonban ezek mindegyikét fogyasztjuk nyáron is:

  1. Szőlő és mazsola:
    A szőlő és a mazsola súlyos veseelégtelenséget okozhat kutyáknál. Még kis mennyiségben is mérgezőek lehetnek, ezért teljesen kerülendők.
  2. Hagyma és fokhagyma:
    A hagyma és a fokhagyma károsíthatják a kutyák vörösvérsejtjeit, ami vérszegénységhez vezethet. Minden formában kerülni kell!
  3. Paradicsom:
    A zöld, éretlen paradicsom, valamint a paradicsom levelei és szárai mérgező anyagokat tartalmaznak, amelyek emésztési problémákat és szívproblémákat okozhatnak. Csak teljesen éretten és kis mennyiségben adható.
  4. Avokádó:
    Az avokádó persin nevű anyagot tartalmaz, amely kutyáknál hányást és hasmenést okozhat. A mag különösen veszélyes, mivel fulladásveszélyt jelent.
  5. Cseresznye:
    A cseresznye magja cianidot tartalmaz, amely súlyosan mérgező lehet. Emellett a mag fulladást is okozhat, ezért nem ajánlott kutyáknak adni.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: AKC PetMD

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...