Photo by Sorin Gheorghita on Unsplash

Miért biccentik oldalra a fejüket a kutyák, ha figyelnek?

Egészen úgy néz ki ez a mozdulat, mintha a kutya visszakérdezne a testbeszédével, hogy „ micsoda? mit kérdeztél?”. Vagy éppen rácsodálkozik a mondottakra, és a biccentés „tényleg? valóban?” gondolatnak tűnik. Mivel nagyon is hajlamosak vagyunk kutyáinkat emberi tulajdonsággal felruházni, így a fejbiccentést is automatikusan egy emberre is jellemző reakciónak könyveljük el. De vajon tényleg ezt történik, amikor a kutyák oldalra biccentik a fejüket ?

Két tanulmány is készült a témában

A téma olyannyira érdekli a kutatókat is, hogy két tanulmány is készült az elmúlt években fejbiccentés témakörben. Mindkét tanulmány azt vizsgálta, hogy pontosan mit jelenthet, amikor a kutyák oldalra biccentik a fejüket. Mindkét tanulmányt a Family Dog Project egyik posztdoktori hallgatója, Andrea Sommese végezte. A két tanulmány közül az elsőt a Scientific Reports 2021 júliusában jelentette meg. A második tanulmány ugyanebben a folyóiratban jelent meg 2021 októberében.

A második tanulmány „A fejbillentés feltáró elemzése kutyáknál” kimondottan csak erről a témáról szólt, míg az elsőben a szótanulással kapcsolatban jelent meg a fejbiccentés kérdése.

Összesen negyven kutya vett részt a vizsgálatban. Hét olyan kutya volt köztük, akit kimondottan tehetségesnek és okosnak tartottak a kutatók.  A kutyákat arra tanították meg, hogy hozzanak el egy nevet viselő játékot, majd figyelték őket a tanulás folyamata alatt. A tudósok úgy vélték, hogy ha a fejbiccentés az információ feldolgozással jár együtt, akkor a kutyák gyakrabban biccentik majd a fejüket, amikor meghallják a szóban forgó játék nevét. Ez azonban nem teljesen történt így. Azok a kutyák, akik okosabbak voltak a többieknél, sokkal gyakrabban biccentették a fejüket valamelyik irányba. Pedig az összes kutya ugyanannyiszor és ugyanazt a vezényszót, vagy játék nevet hallotta.

Óriási különbségek a tanulási készségek között

Ezeknek a tehetséges kutyáknak mindössze 3 hónapba telt 10 különböző játék nevének a megtanulása. A többi „átlagos” kutya ugyanennyi idő alatt egyetlen játék nevét sem tudta megtanulni. Az okos kutyák az esetek 43 százalékában biccentettek, míg a normális kutyák mindössze 2 százalékában. A kutatók végül arra jutottak, hogy a biccentés elsősorban a hangok érzékelésével van összefüggésben. A fejbiccentő kutya valószínűleg jobban próbál figyelni, koncentrálni. Ezért biccentenek az „okos” kutyák többet, mert ők alapvetően érdeklődőbbek és jobban tudnak figyelni átlagos társaiknál.

Jobb félteke, bal félteke

A fejbiccentés vizsgálata során arra is fény derült, hogy minden kutyának van egy kedvenc oldala, ahova biccentget. Ez nagyjából olyasmi lehet, mint embereknél a jobb-és balkezesség. A biccentés iránya azonban nem jelent semmit. A tesztek és megfigyelések eredményeként arra jutottak a kutatók, hogy a fejbiccentés a releváns, értelmes ingerek feldolgozásával van elsősorban összefüggésben.  Minél érdeklődőbb és okosabb egy kutya, annál többet biccent a fejével, amikor információt próbál feldolgozni.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: theanimalrescuesite 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...