Saját KB bal
Saját KB jobb

Fészekrakó program: Idén is várja a hazatérőket a „fecskés ház” Tamásiban

Mikor szép csendesen leszállott az este,
Érkezett meg hozzánk a legelső fecske.
Fáradt volt szegényke. Leszállt. Aztán nézte:
Vajon megvan-e még az ő puha fészke.

És jött a második. És jött a harmadik. /Benedek Elek – Megjöttek a fecskék/

És jön a negyedik és az ötödik is – áprilisban eddig már harminc fecskepár tért vissza a Tamási fecskés házba, de még így is van közel négyszáz fészek, amely csivitelő kis lakóit várja. Az első fecskepár „április 7-én jött, este fél 6 körül. Mielőtt hívott, akkor is épp kint voltam megnézni őket. Most 30 pár van. Várjuk a többieket.” – számolt be a Turista Magazinnak Mátics Ferenc, a „fecskés ház” tulajdonosa.

Ferenc tíz évvel ezelőtt helyezte el a házán az első műfészkeket, hogy segítsen egy fecskepárnak, akiknek problémái akadtak a fészekrakással. A gipszből és fűrészporból készült fészkeket saját kezűleg készítette, és úgy tűnik, a recept működik. Tavaly már háromszáz fészekben több, mint kétszáz fecskepár költött.

A hazánkba évről évre visszatérő fecskék rászorulnak a segítségre. Magyarországon a fecskék állománya sajnos drasztikusan lecsökkent, nagyjából kétmillió fecske hiányzik az ideális létszámhoz képest. A fecskék elmaradása a rovarok elszaporodásához vezet, amelyet például a tavaly májusi szúnyoginvázió során mindannyian a bőrünkön érezhettünk. Ha minden faluban csak 80-100 műfészket raknának ki, hatalmas segítség lenne a kis madaraknak. Ferenc és a felesége szerint a fecskék közel sem annyira zajosak, mint azt sokan gondolnák. Ők és a fecskés ház szomszédai is szívesen osztják meg az életüket a molnárfecske családokkal. „Csodálatos látvány, amikor nyáron kirepülnek a fiókák és itt röpköd a sok-sok fecske magasan a ház fölött. Amikor ősszel elmennek, nagyon furcsa a ránk szakadó nagy csönd.” – mondja.

Te is segíthetsz a visszatérő fecskéknek! Ehhez minden szükséges információt megtalálhatsz a Magyar Madártani Egyesület honlapján, a részletes leírás IDE kattintva érhető el!


Forrás: Turista Magazin – Tóth Judit. Képek: Gulyás Tibor. Videó: Magyar Madártani Egyesület – youtube.com Indexkép: pexels.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...