Saját KB bal
Saját KB jobb

Legendás túraútvonalak – a Continental Divide Trail

Lehet, hogy Ti is eljátszottatok már a gondolattal, hogy milyen lehet kilépni a civilizáció kényelméből és a mindennapos mókuskerékből és egy hátizsákkal bebarangolni a vidéket. Egy ilyen kaland nem csak emlékezetes, de sok esetben sorsfordító. Több ismerősöm is mesélte, hogy a Camino alatt rengeteget tanult magáról, teljesen mások lettek a prioritásai, de olyanról is tudok, aki a hosszú gyaloglással töltött napok alatt jött rá, hogy teljesen más irányba akarja fordítani az életét, mint ahogyan addig élte. A hosszútávú túrázás nem csak lelkileg és önismeretben nyújt sokat, hanem fizikai próbatételnek sem utolsó, és persze ott van az elsődleges cél, a természet szépségeinek, a lélegzetelállító tájak megismerése.

Az Amerikai Egyesült Államok öt államán észak-déli irányban végigfutó Continental Divide Trail (röviden CDT) is bővelkedik látványosságokban. A Mexikói határtól Kanadáig futó 3 100 mérföldes (kb. 5 000 km) túraútvonal a világ egyik leghosszabb egyben bejárható útvonala, amely a világ minden tájáról vonzza a kalandorokat. Az Országos Kéktúrához hasonlóan a CDT is bejárható mindkét irányban, egyben vagy szakaszokra bontva. A számottevő hosszbeli különbségen kívül azonban a terepviszonyok és az időjárási szélsőségek miatt a CDT egyben teljesítésére évente mindössze 200-an vállalkoznak, de mivel az útvonal a legszebb észak-amerikai tájakon halad keresztül, ezért rövidebb túrákra, kirándulásokra vonzza a turistákat. 

Az útvonal déli végpontja a mexikói határ menti település, Colombus közelében fekvő Crazy Cook szobor, ez egyben a túra legalacsonyabban fekvő pontja is (1200 m) innen észak felé haladva körülbelül 1 100 km-en át száraz, sivatagos terepen visz az út Új-Mexikó államon keresztül, érintve az El Malpaís lávamezejét és a Chama folyó által a sziklába vájt vadregényes kanyont. Colorado államban a Sziklás-hegység 4000 méteres csúcsai következnek, itt található a Grays Peak is, amely a CDT legmagasabb pontja 4 352 méterrel. Wyoming államban a legváltozatosabb a terep: hegygerinceken és patakokon átkelve a Yellowstone Nemzeti Park csodája várja az utazót. A Montana és Idaho államokbeli szakaszok is bővelkednek természeti szépségekben és látnivalókban, a terepviszonyok pedig itt is magaslatiak, nem ritka látvány a fekete medve és grizzly sem. A túrázók biztonsága érdekében a nemzeti parkok és az erdőfelügyelet folyamatosan informálja a látogatókat az aktuális vadhelyzetről. A látogatóknak az élelmiszert medvebiztos tárolóedényben kell elhelyezni, nehogy a medvék rászokjanak a könnyű élelemszerzésre és elkanászodjanak. A medvetámadások megelőzése érdekében az ételeket a sátorhelytől távolabb kell elhelyezni. 

A CDT nagy része kutyával is bejárható (kivéve a nemzeti parki területek). Tavaly Wyoming állam #dogsoftheCDT hashtaggel felhívást is közzétett, amelyben arra kérte a kutyás túrázókat, hogy osszák meg a kalandjaik során készített képeket. A cél a kutyás természetjárás népszerűsítése volt. A szervezők információkkal, csomagolási tippekkel, felszerelés listával és egyéb hasznos tudnivalókkal is segítették a kutyásokat, de összeállítottak egy egészségügyi irányelvet is, amelyben kötelező és ajánlott védőoltásokra, az ivartalanítás fontosságára és a fertőző betegségekre hívták fel a gazdik figyelmét. Az első kutya-gazdi páros, akik teljesítették a CDT-t, Bethany Soxman és malinois kutyája, Grizby volt, akik 2013-ban járták végig az 5 000 km-es távot együtt.

Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás és képek:
wikipedia
bethanysoxman.blogspot.com/
thebark.com/content/hike-continental-divide-your-dog
continentaldividetrail.org
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...