Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Rekordszámú tengeri teknős született Mexikó partjainál

Mexikó Sonora régiójában igazi természeti csoda történt, soha nem látott számú tengeri teknős született a fészkelő helyeken.

A világjárvány ideje alatt Mexikó sűrűn látogatott turista helyein, csodálatos tengerpartjain is megcsappant az emberi jelenlét. Ez azonban kimondottan jó hatással volt a természetre, ebben az évben rekord mennyiségű tengeri teknős költött a partokon. A turisták eltűnése mellett azonban a helyi természetvédők is rengeteget tettek azért, hogy ilyen sok kis teknős születhessen.

Az ismert fészkelő helyen általában 500-1000 teknős születik és kezdi meg felnőtt életét, ha sikerül eljutnia a homokos partról a vízbe. Ezt a folyamatot felügyelik minden évben helyi állatvédő csoportok, hogy a turisták ne zavarhassák meg a kis teknősök útját. Idén azonban a megszokottnál jóval több teknőst sikerült a vízbe segíteni, több mint 2250 olajzöld fattyúteknős kelt ki a gondosan lerakott tojásokból.  A helyiek elmondása szerint, még soha nem volt példa ilyen nagy populáció születésére.

Fotó: OliveRidleyProject/Enrique Perez
Különös fészkelési szokások

A világjárvány okozta veszteségekre a természet csodája nyújt némi enyhülést a helyi közösségek számára. A kevés turista és lecsökkent hajóforgalom gazdaságilag igazi csapás az országnak, de a természet új életre kelt. Az olajzöld fattyúteknős (olive ridley) az egyik leggyakoribb tengeri teknősfaj, fészkelő helyeik csökkenése miatt azonban különösen veszélyeztetettnek számít.

A faj populációja az elmúlt évtizedekben 30-50 százalékkal csökkent.  Különösen a Mexikó partjainál élő és fészkelő rajok száma csappant meg drámaian. Ezek a teknősök ugyanis sajátos fészkelési szokással rendelkeznek. A nőstények általában ugyanarra a partszakaszra térnek vissza tojást rakni, ahol ők is kikeltek. Ez azt jelenti, hogy egy adott fészekrakó hely pusztulása drámai hatással lehet az egész populációra.  Ezen kívül az orvvadászok és a halászati tevékenység is közrejátszott egyedszámuk csökkenésében. Az elmúlt hónapokban azonban szinte zavartalanul élhettek ezek a csodálatos tengeri állatok és szaporodásuk, fejlődésük is virágzásnak indult.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet.org

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...