Saját KB bal
Saját KB jobb
pexels

Kutyás Critical Mass lesz Budapesten

2019. október 12-én Budapesten kutyás Critical Mass felvonulást szervez a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület.

A Critical Mass (Kritikus Tömeg) városi kerékpáros felvonulást világszerte közel 300 városban tartják minden hónap utolsó péntekén. Az első CM 1992-ben került megrendezésre San Francisco-ban, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a városi kerékpárosok helyzetére,  a közlekedési nehézségekre és veszélyekre, valamint az autósok és bringások közötti békés együttélés lehetőségére.  A CM tulajdonképpen egy közös bringázás a város egyik pontjából a másikba. A célban egyszerre emelik fejük fölé a résztvevők a biciklijüket, ezzel hívják fel a figyelmet ennek a közlekedési eszköznek a létjogosultságára.

Ezen a gondolati síkon indult el a kutyás CM szervezése is, az egyesület célja az eseménnyel az, hogy felhívja a figyelmet a városi kutyatartók helyzetére, a kutyások-nem kutyások békés egymás mellett élésére és a hiányzó infrastrukturális feltételekre.

“Hárommillió kutyát tartanak ma Magyarországon, az emberek több mint harmada él olyan háztartásban, ahol legalább egy kutya is lakik velük. Budapesten közel félmillió ebet tartanak, azaz csaknem minden negyedik ember tart kutyát a fővárosban, amely még európai szinten is kiemelkedő szám.A magas kutyatartási kedv azonban akaratlanul a konfliktusok megnövekedésével is együtt jár. A szűkös városi környezet alapvetően korlátozza a szabad kutyázás lehetőségeit, a megfelelő feltételek híján pedig a felelős kutyatartás szabályainak betarthatósága is csorbul”- írják.

A rendezvénnyel tehát a városvezetés figyelmét is szeretnék felhívni arra, hogy „a kutyák velünk, köztünk élnek” és “senkit nem érhet hátrány csak azért, mert négylábú családtaggal osztja meg otthonát“.

A Kutyás Critical Mass célja, hogy “kutyatulajdonos és nem kutyás ne csak elviselje egymást, hanem együtt osztozzon a mindenki számára kellemesen élhető városi környezeten”.

A felvonulás, amelyre békés, jól szocializált kutyákat és felelős gazdikat várnak, a Szent István-bazilikától indul és a Hősök teréig tart – olvasható a közleményben.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

Indexkép: illusztráció (pexels.com)

Nutro kutyatáp
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...