Saját KB bal
Saját KB jobb
pixabay

Amilyen a gazda, olyan a kutyája?

Sokszor hallottuk már ezt a kijelentést, de most a Koppenhágai Egyetem állatorvosai be is bizonyították, legalábbis ami testsúlyt illeti.

Az orvosok ugyanis arra a megállapításra jutottak, hogy sokkal gyakoribb a túlsúlyos kutya ott, ahol a  gazdi is kövér.  Elsődleges oka pedig a jutalomfalatok eltúlzott adagolásában keresendő.

A kutatók 268 felnőtt kutyát tanulmányoztak, 20 százalékuk volt elhízott vagy túlsúlyos.
A felmérés után pedig módszeresen megvizsgálták azokat a tényezőket, melyek a kutya túlsúlyához vezethettek.  Az eredmények alapján egyértelmű összefüggést mutattak ki a kutya és tulajdonosa testsúlya között.

„A túlsúlyos vagy elhízott kutya több mint kétszer gyakoribb a túlsúlyos vagy elhízott gazdák körében, mint a karcsú, normális súlyú tulajdonosok esetében”– írták a Preventive Veterinary Medicine című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

„Gyakran az emberek nem gondolnak arra, hogy kutyájuk súlya problémát okozhat. Ez vezethet a kutya elhízásához. A túlsúly vagy az elhízás nagy hatással van a kutya egészségére, megrövidíti élettartamukat” – idézte Peter Sandeo bioetika professzort, a tanulmány társszerzőjét a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A legnagyobb baj, hogy az elhízott kutyák átlagosan 1,3 évvel rövidebb életet élnek, mely kutyáknál ez 10%-os élettartam csökkenést is jelenthet.

„Miközben a normál súlyú gazdik a jutalomfalatokat a kutya tanítása céljából használják, a túlsúlyosak azért, hogy kedveskedjenek az állatoknak, mint amikor megosztják velük a szendvics vagy a süti utolsó falatát kutyájukkal” – mondta Charlotte R. Bjornvad professzor a tanulmány vezető szerzője.

Azt is kutatták az orvosok, hogy az ivartalanítás valóban befolyásolja a kutya súlyát és érdekes megállapításra jutottak. A kan kutyáknál ugyanis az ivartalanítás után háromszorosára nő az elhízás kockázata, míg nőstényeknél viszont nincs összefüggés az elhízás és az ivartalanítás között. A szuka kutyák alapvetően hajlamosabbak a hízásra, mint kan társaik.  Az ivartalanítás általában csökkenti az állatok képességét az étvágy szabályozására, így sokkal jobban oda kell figyelnie a gazdinak az étrend kialakításánál.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...