Delray – az első segítőket támogató segítőkutya

A kanadai Erica Olson és Delray  reménysugárt visznek a elsőként kiérkező egységek munkatársainak életébe. Egy új program ugyanis célul tűzte ki a területen dolgozók pszichológiai támogatását és lelki egészségének védelmét. A cél, hogy segítsék őket a traumatikus események feldolgozásában.

Az elsőként a helyszínre érkező egységek munkatársai azok a férfiak és nők, akiket egy bűneset, baleset, tűzeset vagy éppen terrortámadás alkalmával a segélyhívást követően a központ először vezényel a helyszínre. Hivatásuk gyakorlása közben napi szinten szembesülnek az emberi élet legtragikusabb, legmegrázóbb pillanataival, amelynek a feldolgozása sokszor nem könnyű feladat. Részben a munkaköri stressz, részben pedig a lelki támogatás hiánya miatt az Egyesült Államokban és Kanadában a mentősök, tűzoltók és rendőrök körében az öngyilkosságok aránya sajnos tragikusan magas.

delray
Erica és Delray munka közben

Delray, a fekete labrador, puszta jelenlétével is nyugalmat és jókedvet visz az emberek életébe. Köszönti a munkatársakat, nyit feléjük, támogatja őket a rendszeres foglalkozásokon, míg Erica gyakorlati tanácsokkal és mentális támogatással segíti őket. Erica és Delray tájékoztató előadásokat is tartanak, amelyek során felhívják a kiérkező egységek tagjainak figyelmét a rendszeres trauma okozta pszichológiai kockázatra, valamint arra buzdítja őket, hogy merjenek segítséget kérni a stressz és a lelki megrázkódtatások feldolgozásában.

Delray, a segítőkutya szerepe egyfajta oldás: kedvességével és barátságos viselkedésével oldja a feszültséget és nyitottabb közeget teremt. Természetes habitusa és a gondos kiképzés, mely során megtanították, hogy több száz stresszes helyzetben is megőrizze magabiztosságát és nyugalmát, teszi őt ideális segítőkutyává.

 

delray
Delray igazi csapattag

 

Ha megkérik, köszönjön, Delray heves farkcsóválással köszönti az embereket. Ha Erica megkéri rá, barátkozik a teremben jelenlévőkkel, de a beszélgetések során parancsra odaül a mellé, akinek szüksége van a támogatására. Erica szerint Delray a szaglászással vezeti le a stresszt, „ez az ő nyugtatója” – mondja. Ezért természetesen lehetőséget kap arra, hogy munka után kedvére kiszaglászhassa magát, amíg újra meg nem leli a lelki nyugalmát.

Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Bark. Képek: The Bark, pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...