Saját KB bal
Saját KB jobb

Zseniális mérnöki megoldás: hallgatók tervezte kutyakocsi a láb nélkül született kutyusnak

A mobilitás és az esélyegyenlőség szerencsére a kutyás világban is egyre elterjedtebb. Kutyakocsi, járássegítő és különböző protézisek teszik könnyebbé a sérült ebek és gazdáik mindennapjait. Legyen két- három- vagy négylábú, ezekkel a szuper eszközökkel mehettek együtt mindenhová!

Akár baleset, akár betegség vagy születési rendellenesség következtében veszíti el egy kutya valamelyik végtagját, a kutyakocsi nagyban megkönnyíti, hogy a gazdik és a kutyus is aktív életet élhessenek. Pár éve még leginkább a hátsó lábak mozgását helyettesítő kocsik voltak elérhetők, az utóbbi időben azonban rohamos fejlődésnek indult a kutyakocsi tervezés és gyártás. A gazdik igényeinek megfelelő megoldásokkal és modern, könnyű de ellenálló anyagokkal dolgoznak már a gyártók, és ahogy ebből az esetből is látszik, innovatív szakemberekből szerencsére van utánpótlás!

A videón Louie-t, a mellső lábak nélkül született kutyust láthatjuk, amint éppen az új, egyedi tervezésű kutyakocsiját teszteli. Louie gazdái, Pat és Pete Sammataro, több mellső lábakat helyettesítő kutyakocsit is kipróbáltak, de ezek nem váltak be a kutyusnak. Louie mellkasa ugyanis alacsonyabban helyezkedik el, mint a csípője, ezért az amputált kutyáknak tervezett kocsikkal előrebukott. Egyedi megoldásra volt szükség, amely kiküszöböli ezt a problémát, ezért a gazdik a Wisconsin-Madison Egyetem elsőéves mérnökhallgatóihoz fordultak, akik örömmel vállalták a kihívásokkal teli projektet. 

Dr. Katie Kalscheur, a kurzus vezetője fontosnak tartja, hogy a hallgatók a való élet problémáira találjanak megoldásokat, ezért évről évre a város lakóihoz fordul „tananyagért”. Volt már olyan év is, amikor Dr. Kalscheur és hallgatói egy cicának terveztek művégtagot. A tanárnő szerint a valós projekteken keresztül a diákok megtapasztalhatják a tervezési folyamat minden lépését, a kezdeti ötlettől a módosításokon, újratervezésen át a megvalósulásig. Bár a hallgatók számára elsősorban a tapasztalatszerzés a cél, a videón is látszik, hogy a résztvevők pontosan érzik, hogy Louie és gazdái életében milyen pozitív változást hoz az eszköz.

 

Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Bark; Kép: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...