terápiás kutyák

Mázli kutyának könyvtárban olvasnak fel a gyerekek

A Kőbányai Könyvtárban gyakori vendégek a terápiás kutyák.

Nemrég adtunk hírt arról, hogy az Egyesült Államokban a Paws to Read egyesület (Mancsok az olvasásárt), kifejezetten azért jött létre, hogy olvasási nehézséggel küzdő gyermekek számára terápiás kutyák alkalmazásával segítséget nyújtsanak. Felmérésekre alapozva állítják a szervezők, hogy azok a gyerekek, akik terápiás kutyáknak olvasnak fel rendszeresen, jelentős fejlődést érnek el az olvasás területén. Egy kutyának olvasni különleges élményt nyújt, csökkenti a stresszt, a megfelelési kényszert. Egy kutya nem szól, ha hibázik az olvasó, csak figyel és issza minden szavát.

A terápiás kutyák nem csak olvasási nehézséggel küzdő gyermekek számára nyújtanak különleges könyvtári, olvasási élményt. Közelebb hozzák a gyerekeket a könyvek, az olvasás szeretetéhez és egészen újszerű élménnyel gazdagítják őket.

Az ilyen jellegű foglalkozásra szerencsére ma már hazánkban is jelentkezik igény és befogadó szervezet is. A  Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kőbányai Könyvtárába kéthetente vendégeskedik Mázli kutya, akinek a gyerekek meséket olvasnak, a kutyus vezetője segítségével sok-sok trükköt is bemutat és élvezi a kényeztetést, simogatást.

Mázli egy 6 éves óriás uszkár és igen tapasztalt terápiás kutya, aki vezetőjével, Kovács-Czirják Helgával már 4,5 éve dolgozik gyerekekkel.  Megfordult már gyerekotthonban, gimnáziumban, óvodában és bölcsődében is, vagyis mondhatni 1-18 éves korig minden korosztályban szeret a gyerekek körében mozogni.

Kovács-Czirják Helga 7 éve foglalkozik terápiás kutyákkal, jelenleg 2 kutyájával általában gyerekekhez látogatnak el, de egyre nagyobb az igény a terápiás kutyák segítségére, támogatására. Új területként például felnőtteknek is szerveznek vezető, kommunikációs csapatépítő tréningeket.

A FSZEK Kőbányai Könyvtárában Mázli nagy népszerűségnek örvend, kéthetente olvas együtt a gyerekekkel, melyre egyre nagyobb az érdeklődés.
Mázli kutya foglalkozásaira  Kaposi Ildikónál lehet regisztrálni a [email protected] e-mail címen.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: FB/FSZEK Kőbányai Könyvtár

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...