Saját KB bal
Saját KB jobb

Jelenleg a terápiás kutyák sem mehetnek be az egészségügyi intézményekbe – de ez változhat

A 444.hu írt korábban arról, hogy a hatályos jogszabályok nem teszik lehetővé a terápiás kutyák foglalkoztatását az egészségügyi intézményekben, sőt, a szabályozásra hivatkozva az ilyen kutyák beengedése is megtagadható. Egy civil szervezet ennek vizsgálatát kérte az alapvető jogok biztosától, Székely László pedig elemezte a törvényi előírásokat, és az emberi erőforrások miniszterétől is tájékoztatást kért. A miniszter pedig a jogszabály módosításának szükségességéről írt a válaszában.

A terápiás, segítő kutyák kiképzésének, vizsgáztatásának és alkalmazhatóságának szabályairól szóló 2009-es miniszteri rendeletben hat csoportot neveznek meg:
  • a vakvezető, 
  • a mozgáskorlátozott személyt segítő, 
  • a hangot jelző, 
  • a rohamjelző, 
  • a személyi segítő 
  • és a terápiás kutya. 

Vizsgálati jelentésében az ombudsman részletezte, hogy a 2009-ben kiadott rendelet definíciója szerint a terápiás kutyát a gyógypedagógia, a szociális szolgáltatások területén, pedagógiai, pszichológiai, pszichiátriai, konduktív pedagógiai habilitációs, illetve rehabilitációs folyamatban alkalmazzák. A rendelet jelenleg is hatályos szabályai értelmében terápiás kutyával tartózkodni és terápiás kutyát használni kizárólag közművelődési, oktatási, szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményben lehet, továbbá a felsorolt öt intézménynek csak a lakosság előtt nyitva álló területeire lehet belépni ezekkel a kutyákkal.” – írja a 444.hu

Székely László ombudsman az Emberi Erőforrások miniszterétől kérte, hogy vegye fontolóra a rendelet módosítását, ezzel a segítő kutyák a későbbiekben bemehetnének az egészségügyi intézményekbe, így sokat segítenének a rászoruló embereken is.

(Kutyabarát.hu)

Forrás: 444.hu

Index kép: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola – Facebook

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...