Egy ágyban a kutyámmal

A kutyások többsége legalább alkalmanként beengedi az ágyába kedvenceit. Egy felmérés szerint az amerikai kutyák és macskák 70%-a biztosan osztozhat a kényelemben gazdájával (a kutyák körülbelül feleannyian, mint a macskák). Egy 2011-ben megjelent állatorvosi tanulmány azonban súlyos betegségek terjesztésével vádolta az ágyba engedett háziállatokat. 

A tanulmány szerint gyakoribb a pestis, az agyhártyagyulladás, élősködők terjesztette fertőzések, bőrbetegségek azoknál, akik együtt alszanak kutyával, macskával. De azt még a tanulmány szerzői is fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy egészséges, élősködőktől mentes állatok mellett gyakorlatilag nincs fertőzési kockázat.

Amire ténylegesen számítani lehet, az az, hogy az alvás kevésbé pihentető. Egy alvászavarokkal foglalkozó klinika felmérése szerint a kedvenceikkel együtt alvó gazdák fele minden éjjel felébred, a kutyatulajdonosok ötödét pedig a kutya horkolása is zavarja.

Egy matrackészítő cég felméréseiből pedig az derül ki, hogy nehezebben alszanak el, és fáradtabban ébrednek az állattal alvók. Aggodalomra ennek ellenére sincs ok, mert este mindössze 4 perccel tovább forgolódnak az együttalvók, és napközben nem fáradtabbak. A beszámolók szerint gyerekkel aludni sokkal zavaróbb, mint állatokkal. Úgyhogy akinek ez örömet okoz, nyugodtan ossza meg ágyát háziállataival, valószínűleg se betegséggel, se kimerültséggel nem kell számolnia.

 

És még alvás:

Így alszanak ők. Felmérésünk eredménye kutyák alvási pozíciójáról

Kutyával az ágyban

6 alvási pozitúra, melyből kiderülhet, kutyánk személyisége

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: Psychology Today
Fotók: flickr, wikimedia, pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...