Facebook/aboyandhisspecialdog

Egy spániel változtatta meg az autista kisfiú életét

Az autista és egyéb betegséggel is küzdő kisfiú élete gyökeresen megváltozott, amióta segítő kutyája lett egy spániel személyében.

Tudjuk, hogy a kutyák milyen szoros köteléket képesek kiépíteni az emberrel. Feltétel nélküli szeretet adnak és számos módon képesek szolgálni az embert úgy, ahogy senki más. Gondoljunk csak a segítő kutyákra, kereső kutyákra, rendőrkutyákra és a terápiás kutyákra. Néhány emberre azonban még ennél is nagyobb hatással vannak. A kutyák képesek arra, hogy döbbenetes módon javítsák valakinek az életminőségét. Ezúttal egy spániel bizonyította be mindezt.

Ez minden bizonnyal elmondható Leon Kirby-Bulnerről, egy speciális igényű kisfiúról is, akinek az élete teljesen megváltozott, amióta egy Fern nevű spániel gazdája lett. Születésétől kezdve nyilvánvaló volt, hogy Leon nem olyan, mint a többi gyerek. A „Mancub” becenevet kapta a Dzsungel könyve Mauglija után.

Leon nehezen evett és aludt. Ébren töltött óráinak nagy részét nyugtalanul és sikoltozva töltötte. Evés közben fuldoklott, ennek következtében pedig orrgarat szondát kapott a tápláláshoz. Két hosszú év és számtalan vizsgálat után kapták meg a diagnózist: Arnold-Chiari szindróma. Egy olyan veleszületett rendellenesség, melynek során a koponyaalap szerkezeti hibái miatt az agyszövet benyúlik a gerinccsatornába. Súlyos fejfájást, egyensúlyzavarokat, szédülést és nyelési nehézségeket is okozhat. A kisfiúnál emellett autizmust is diagnosztizáltak, amely befolyásolja a másokkal való interakcióját, kommunikációját, tanulását és viselkedését.

https://www.facebook.com/aboyandhisspecialdog
Véletlen, sorsfordító találkozás

Mancub családja egy sólyomtenyésztő vállalkozást működtetnek és szerettek volna a sólymok mellé egy kutyát. Amikor elmentek a tenyésztőhöz, egy kis spániel azonnal az ölükbe ugrott és rögtön belopta magát a szívükbe. Úgy döntöttek, hogy hazaviszik a kutyát, bár komoly kételyeik voltak, hogyan fogja fogadni a kisfiú. A találkozás azonban minden képzeletüket felülmúlta. Az egykor szenvtelen gyerek hirtelen felragyogott, és olyan érzelmeket mutatott, amilyeneket még soha. Mancub még interakcióba is kezdett a kölyökkel, és játszani akart.

https://www.facebook.com/aboyandhisspecialdog
Az orvosok is csodálkoznak

A következő pár hétben csodálatos fordulatot vett a kisfiú élete és viselkedése. Szépen lassan kibújt a csigaházból, megváltozott a kommunikációja, a kedve és a közérzete is. Frennel elválaszthatatlanok lettek, az orvosok pedig nem győztek csodálkozni a fejlődésen, amit a kis spániel elért. Azóta Fren hivatalos segítőkutya lett, hogy mindenhová elkísérhesse gazdáját. Fern minden feladatnál segíti a kisfiút, segít stabilizálni az állapotát, amikor zaklatott. Ezen kívül pedig jelzi a gyerek szüleinek, ha  kisfiút fájdalmas fejfájás gyötri.

Mancub és Fern szövetségét a kisfiú édesanyja kezdte el dokumentálni és feltölteni a Facebook oldalukra. Elmondása szerint ezzel szeretné bátorítani a hasonló gondokkal küzdő családokat és megmutatni számukra, milyen csodákra képes egy segítő kutya.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: iheartdogs.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...