ingenhovenarchitects.com

Harmincezer növény borítja Európa legnagyobb zöld homlokzatát

Csodálatos látvány tárul a Düsseldorfban élők és oda látogatók szeme elé a belvárosban. Itt készült el ugyanis Európa legnagyobb zöld homlokzata. Egy épület, melyet tulajdonképpen mindenhol fák borítanak.

Az Ingenhoven Architects álmodta meg és keltette életre az erdőt a városban, sőt mi több az épület homlokzatán. A Kö-Bogen II irodaház felületét varázsolták Európa legnagyobb zöld homlokzatává. Az így létrejött nyolc kilométer hosszú zöld felület teljesen egyedülálló Európában, sehol máshol nem borít zöld növényzet ekkora felületen épületet.  Az irodaház Düsseldorf Hofgarten kerületében található, mind az 5 szintje zöldesítésre került. A trapéz alakú irodaház alapterülete 41 370 m², tehát egy hatalmas épületről van szó.  A projektet a land art elemei inspirálták, valamint a városfejlesztés fenntartható törekvései.

Főszerepben a gyertyán

A homlokzat zöldesítésére a gyertyánt választották, teljes egészében ezzel futtatták be az épületet. A gyertyán ugyanis 80 lombhullató fának megfelelő ökológiai haszonnal jár. További előnyei is mind mellette szóltak, egyrészt őshonos, télen is megtartja zöld leveleit és jól bírja az erős szelet is. Az sem hátrány, hogy nem igényel túl gyakori ápolást és nyírást. A megfelelő növényzet kiválasztása mellett egyéb kihívásokkal is szembe kellett néznie a projektet megálmodó építész irodának.

Fotó: Ingenhoven Architects

Christoph Ingenhoven, az iroda alapítója és csapata Düsseldorf belvárosának egész arculatát változtatták meg a zöldesítéssel. Ez pedig nagyon komoly felelősség és kihívás. Nehéz volt például meggyőzni a helyieket, hogy a végeredmény valóban úgy fog kinézni, mint a terveken szereplő 3D-s látványtervek.

A végeredmény fantasztikusan sikerült, megvalósult a zöld belváros, a természet és a nagyváros összekapcsolása és együtt élése.

Fotó: Ingenhoven Architecst

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Octogon.hu, Ingenhoven Architects

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...